Wykonanie
"Gdy emocje już opadnąJak po wielkiej
bitwie kurz..."
pora zrobić coś słodkiego i do przodu dalej pójść:)Kochani chyba wszystkie posty na tym blogu będą teraz dziękczynne:) Ale jak mam Wam wynagrodzić to co dla mnie zrobiliście? Słowa nie wystarczą. Każdego z Was chciałaby wycałować, wyściskać i jeszcze raz podziękować za każdy komentarz, za czas który mi poświęcacie! Doceniam to!Nie lubię komplikować, za to cenię sobie prostotę bo czyż nie najlepsza na świecie jest świeża pajda
chleba z
masłem albo
ziemniaki z kefirem? W prostocie siła! Dlatego dzisiaj szybki, pyszny baton
migdałowo-
kokosowy.

Składniki:2 szklanki zmielonych
ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie)1/2 szklanki
masła2 szklanki
wiórków kokosowych1 puszka skondensowanego
mleka słodzonego1/2 szklanki blanszowanych
migdałów1 szklanka gorzkiej i
mlecznej czekolady pokrojonej w kostkęPrzygotowanie:1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C.2. W naczyniu mieszamy zmielone
ciastka i roztopione
masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.3. Łączymy
wiórki kokosowe i
mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy
migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu kiedy
migdały będą przypieczone.4. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu kosatkami
czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się lekko rozpłynęła.5. Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Studzimy całkowicie w foremce.


Smacznego:)