ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo - orzechowy batonik

Czekoladowo - orzechowy batonik

nazwa

Wykonanie

Nie ma prostszego batonika a jedyne co musicie zrobić to posiekać czekoladę i orzechy... Czy może być prościej? Żadnego mieszania czy miksowania - warstwę wylewamy na warstwę a batonik robi się sam :-). Lubię takie przepisy! A w smaku - dostał 10 punktów na 10 (według mojego M.) i musiałam mu obiecać, że napiszę jaki jest smaczny...
Składniki:
90 g masła, roztopionego
100 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych, owsianych itp), pokruszonych
240 g czekolady, z grubsza posiekanej (można dodać gorzkiej, mlecznej, lub pół na pół - jaką lubicie, ponieważ czekoladę czuć wyraźnie)
70 g wiórków kokosowych
140 g posiekanych orzechów laskowych (lub Waszych ulubionych)
400 g mleka skondensowanego słodzonego
Blaszkę (u mnie mała foremka do brownies o wymiarach 17 x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać rozpuszczone masło. Na nie równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a następnie orzechy. Całość zalać mlekiem z puszki. Nie mieszać! Mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy a poszczególne warstwy się zespolą.
Piec 30 - 40 minut w temperaturze 175°C. Wystudzić, włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki (batonik będzie się lepiej kroił). Pokroić i podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The Australian Women's Weekly' - 'Chocolate, 70 wicked recipes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowo---orzechowy-batonik