Wykonanie
Czekoladowe łyżeczki to idealne pomysł na świąteczny prezent! Ich wykonanie jest naprawdę banalnie proste i szybkie, a na pewno sprawi ogromną radość osobie, której taką łyżkę podarujemy. Słodkie, kolorowe, urzekają już samym wyglądem. Wystarczy, że taką łyżeczkę włożymy do ulubionego kubka, zalejemy gorącym
mlekiem i słodkie chwile gwarantowane! Poza tym fakt, że takie łyżeczki wykonaliśmy sami na pewno zwiększy radość i zadowolenie obdarowanego! Podstawą do ich stworzenia są plastikowe jednorazowe łyżki,
czekolada i dodatki. Jakie dodatki? To już zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!Ja stworzyłam dwie wersje takich łyżek. Pierwsza jest dość klasyczna:
mleczna czekolada i kolorowe posypki,
cukrowe gwiazdki. Druga? Druga wersja to taka wariacja na temat znanych zapewne wszystkim
czekoladek Tiki Taki. Słodkie
trio:
gorzka czekolada,
kokos i
orzechy. A Wy na jaką wersję się skusicie?
CZEKOLADOWE ŁYŻECZKI TIKI-TAKIPrzepis (trzy łyżki):50g
czekoladowe deserowej gorzkiej2 łyżki
mleczka kokosowegogarść
orzechów laskowych3 łyżki plastikowe jednorazoweŁyżki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Łyżki należy ułożyć tak, aby trzonki były nieco wyżej (można je oprzeć o boki blaszki lub podłożyć coś innego, na przykład zwiniętą serwetkę).
Czekoladę rozpuścić razem z
mleczkiem kokosowym w kąpieli
wodnej.
Orzechy posiekać. Gotową, rozpuszczoną
czekoladą napełnić łyżki i kiedy
czekolada zacznie gęstnieć - udekorować kawałkami
orzechów. Łyżki zostawić do całkowitego zastygnięcia (można wstawić je na jakiś czas do lodówki, to przyspieszy nieco proces zastygania). Gotowe łyżki można przewiązać kolorowymi wstążkami, włożyć do foliowej osłonki.
CZEKOLADOWE ŁYŻECZKI
MLECZNEPrzepis (trzy łyżki):50g
czekolady mlecznejkolorowe posypki1 łyżka
masła3 łyżki plastikowe jednorazoweŁyżki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Łyżki należy ułożyć tak, aby trzonki były nieco wyżej (można je oprzeć o boki blaszki lub podłożyć coś innego, na przykład zwiniętą serwetkę).
Czekoladę rozpuścić razem z
masłem w kąpieli
wodnej. Gotową, rozpuszczoną
czekoladą napełnić łyżki i kiedy
czekolada zacznie gęstnieć - udekorować kolorowymi posypkami. Łyżki zostawić do całkowitego zastygnięcia. Gotowe łyżki można przewiązać kolorowymi wstążkami, włożyć do foliowej osłonki.
Kochani! Przypominam i jednocześnie w dalszym ciągu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo Was proszę o wsparcie mnie oraz mojej owsianki w Finale Konkursu Kulinarny Blog Roku 2013! Głosować możecie TUTAJ, wystarczy że zalogujecie się na stronie www.kulinarni.pl za pomocą facebook'a i klikniecie "głosuj" przy PIECZONEJ
JOGURTOWO-TRUSKAWKOWEJ OWSIANCE! Oprócz tego, że przyczyniacie się do spełnienia mojego marzenia to sami macie szansę wygrać świetne nagrody - do zgarnięcia sprzęt kuchenny!