ßßß
Po ostatnich, typowo jesiennych wypiekach, zatęskniłam za bardziej klasycznymi smakami. Mój wybór padł na kawę, którą ostatnio coraz bardziej lubię i to już nie tylko w ciastach, czy deserach.Długo przeglądałam książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu inspiracji, aż wreszcie w małej, niepozornej książeczce zakupionej niegdyś w M&S natrafiłam na ślicznie wyglądające babeczki, które (ku mojej ogromnej uciesze) nie były uwieńczone czapą kremu na bazie masła, za którym zdecydowanie nie przepadam. To było to! Wzięłam się do pracy z entuzjazmem i nadzieją, że babeczki będą smakowały tak dobrze, jak się zapowiadały.Wyszły nawet lepsze, niż się spodziewałam – niesamowicie mięciutkie i puszyste, nieprzesuszone i cudownie pachnące kawą. Połowa nie doczekała nawet dekorowania lukrem, o sesji zdjęciowej nie wspominając ;) Zdecydowanie jedne z najlepszych babeczek, jakie dotąd jadłam. Pycha!Polecam :)* przepis pochodzi z „Easy cupcakes” wydawnictwa Exclusive Editions Publishing LtdSkładniki na 12 babeczek:115g miękkiego, niesolonego masła115g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)2 duże jajka115g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany1 łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, przestudzonejDodatkowo:225g cukru pudru1 łyżka gorącej wody1 łyżka kawy instant rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wrzątkuWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej do misy miksera. Dodaj masło, cukier i jajka. Zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wlej rozpuszczoną i przestudzoną kawę oraz śmietanę i zmiksuj jeszcze raz do połączenia wszystkich składników.Przełóż ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią, a patyczek wbity w środek jednej z nich, będzie suchy po wyjęciu.Wystudź na kratce.Podczas gdy babeczki stygną, przygotuj lukier kawowy oraz zwykły. Przesiej 85g cukru pudru do miseczki i wymieszaj z rozpuszczoną kawą tak, by nie było grudek. Pozostały cukier puder przesiej do nieco większej miski i utrzyj na gładką masę z gorącą wodą. Tak przygotowanymi lukrami udekoruj przestudzone babeczki.Smacznego :)

