ßßß
 
            
         Mimo spadku temperatury, jesień w Irlandii wciąż uważam za wyjątkowo ładną. Ranki bywają już mgliste i zdecydowanie zimne, ale słońce wciąż świeci jasno i przyjemnie grzeje podczas naszych codziennych spacerów. Z chęcią wyruszamy więc na kolejne wyprawy, podczas których Zuzia sprawdza wytrzymałość okolicznych płotów i ogrodzeń, wspina się na każdy głaz i kamień, który znajdzie i chowa w krzakach, piszcząc głośno z radości, co nie do końca pomaga jej w ukrywaniu się ;)Taką jesień to ja rozumiem :))Jedynym „minusem” takiej pogody jest brak czasu na pieczenie. Szkoda mi trochę siedzieć w domu, gdy pogoda jeszcze dopisuje, a świadomość, że czeka nas jeszcze mnóstwo ponurych, deszczowych dni, które przyjdzie spędzić w domu. Wtedy będę miała aż nadto czasu na kulinarne manewry ;) A tymczasem wracam do sprawdzonych, szybkich przepisów, wśród których królują oczywiście wszelkiego typu muffiny.Ostatnio robiłam nieco bardziej wyszukane muffiny z whiskey, które bardzo nam smakowały. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie, które doskonale wpisało się w jesienne klimaty i nasze upodobania – muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi. Smaczne, nie przesłodzone muffinki o wspaniałym aromacie, które możecie zabrać ze sobą do parku lub zjeść na podwieczorek, popijając gorącą herbatą.Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Easy muffins. 100 fuss-free recipes for everyday cooking”Składniki na 12 muffinów:280g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu (jeśli, tak jak ja, lubicie cynamon, polecam dać 1 i 1/2 – 2 łyżeczek)szczypta soli115g jasnego brązowego cukru (soft light brown sugar) lub ewentualnie muscovado2 duże jajka250ml mleka85g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100g orzechów włoskich, posiekanychWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól przesiej.Jajka roztrzep lekko i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym masłem.Przelej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Wystudź na kratce.Smacznego :)
Mimo spadku temperatury, jesień w Irlandii wciąż uważam za wyjątkowo ładną. Ranki bywają już mgliste i zdecydowanie zimne, ale słońce wciąż świeci jasno i przyjemnie grzeje podczas naszych codziennych spacerów. Z chęcią wyruszamy więc na kolejne wyprawy, podczas których Zuzia sprawdza wytrzymałość okolicznych płotów i ogrodzeń, wspina się na każdy głaz i kamień, który znajdzie i chowa w krzakach, piszcząc głośno z radości, co nie do końca pomaga jej w ukrywaniu się ;)Taką jesień to ja rozumiem :))Jedynym „minusem” takiej pogody jest brak czasu na pieczenie. Szkoda mi trochę siedzieć w domu, gdy pogoda jeszcze dopisuje, a świadomość, że czeka nas jeszcze mnóstwo ponurych, deszczowych dni, które przyjdzie spędzić w domu. Wtedy będę miała aż nadto czasu na kulinarne manewry ;) A tymczasem wracam do sprawdzonych, szybkich przepisów, wśród których królują oczywiście wszelkiego typu muffiny.Ostatnio robiłam nieco bardziej wyszukane muffiny z whiskey, które bardzo nam smakowały. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie, które doskonale wpisało się w jesienne klimaty i nasze upodobania – muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi. Smaczne, nie przesłodzone muffinki o wspaniałym aromacie, które możecie zabrać ze sobą do parku lub zjeść na podwieczorek, popijając gorącą herbatą.Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Easy muffins. 100 fuss-free recipes for everyday cooking”Składniki na 12 muffinów:280g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu (jeśli, tak jak ja, lubicie cynamon, polecam dać 1 i 1/2 – 2 łyżeczek)szczypta soli115g jasnego brązowego cukru (soft light brown sugar) lub ewentualnie muscovado2 duże jajka250ml mleka85g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100g orzechów włoskich, posiekanychWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól przesiej.Jajka roztrzep lekko i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym masłem.Przelej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Wystudź na kratce.Smacznego :)
