ßßß
Za nami pracowity, choć też bardzo przyjemny weekend spędzony na zakupach i odwiedzaniu znajomych. Ja co prawda wielką fanką zakupów nie jestem (żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię), ale te akurat bardzo mi odpowiadały. Wciąż się jeszcze urządzamy w nowym domu, więc spędziliśmy część soboty oraz niedzielne przedpołudnie na kupowaniu mniej lub bardziej potrzebnych rzeczy do domu :))W związku powyższym nie udało mi się zamieścić kilku przepisów, które miałam wcześniej przygotowane, zatem teraz będziemy nadrabiać zaległości ;) Na początek bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek z sezamem oraz dodatkiem mąki pełnoziarnistej, który powstał na bazie przepisu na bagietki z książki „1000 recipes. Baking”.Chleb wyszedł bardzo smaczny, z mięciutkim, dość zwartym miąższem i sporą ilością ziarna sezamu w środku. Skórka ładnie chrupie, ale nie jest twarda, a sam chlebek ma lekko słodkawy posmak, więc wspaniale smakuje z dżemem, czy twarożkiem, choć wędlina też do niego pasuje.Polecam :)Składniki na średniej wielkości bochenek lub formę około 11 x 27cm:300g mąki pszennej pełnoziarnistej100g mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki drożdży instant2 łyżki drobnego cukru (jeżeli nie przepadacie za słodkawym pieczywem, najlepiej zmniejszyć do 1 łyżki)1 łyżeczka soli3 łyżki sezamu plus trochę do posypania chleba1 łyżka oleju sezamowego (możecie zastąpić innym olejem roślinnym)Dodatkowo:1 rozbełtane jajko do posmarowania bochenkaWykonanie:W dużej misie wymieszaj obie mąki, drożdże, cukier, sól oraz 3 łyżki sezamu. Zrób dołek i wlej w niego około 280ml ciepłej wody.Wyrabiaj ciasto ręcznie (na lekko natłuszczonym blacie) lub za pomocą miksera z hakiem przez około 10 minut, dodając pod koniec olej sezamowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Gotowe ciasto włóż do lekko natłuszczonej misy i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godzin lub do momentu podwojenia objętości).Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, ugniatając je przez około 2 minuty, po czym uformuj z niego bochenek i przełóż na oprószoną mąką blachę lub do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Przykryj posmarowaną olejem folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.Gotowy bochenek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie sezamem. Zrób na wierzchu delikatne nacięcia, które zapobiegną pękaniu chleba.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż chlebek się zrumieni, a postukany od spodu wyda głuchy odgłos.Upieczony chleb wyłóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :)