ßßß
Składniki:3/4 szklanki mleka3 szklanki mąki pszennej7 łyżeczek cukru1 łyżeczka wody8g drożdży instant4 łyżki olejuszczypta soli1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywaopcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchówPrzygotowanie:Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty).
Idealne z kubkiem gorącego kakao...Smacznego