Wykonanie

Nieskomplikowany tort przygotowany specjalnie na imieniny
męża i brata. W planach miałam co prawda coś innego, ale choroba i marudne dziecko pokrzyżowały mi
plany. Może i dobrze, bo tort choć bardzo prosty w wykonaniu, wszystkim smakował. Goście zadowoleni, a ja nie musiałam spędzić całego przedpołudnia w kuchni ;)Bazą
tortu jest niezawodny
biszkopt rzucany, który już wcześniej wykorzystałam przy torcie
kawowym z powidłami . Tym razem w wersji bez
kakao, nasączony rozcieńczonym
sokiem cytrynowym. Do tego warstwa
konfitury czereśniowej oraz krem
cytrynowy z kremówki z
mascarpone. Prosto, szybko, pysznie :)Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć
tortu w przekroju, bo tort zdążyłam udekorować na chwilę przed przybyciem gości.Polecam :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:5 dużych
jajek w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4
mąki ziemniaczanejKrem:400g
serka mascarpone300ml
śmietany kremówki 30% lub 36%około 10 łyżek
cukru pudru (do smaku)sok z niedużej
cytryny (możecie dać mniej lub więcej, wedle uznania)Dodatkowo:słoik
konfitur lub
dżemu czereśniowego (możecie zastąpić
wiśniowym)sok z połowy
cytryny wymieszany z pół szklanki
wodyWykonanie:
Mąki przesiej do miski, odstaw.Oddziel
białka jaj od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na koniec
cukier łyżka po łyżce.Dodawaj
żółtka, po jednym, cały czas ubijając. Na koniec wmieszaj delikatnie (szpatułką lub na bardzo niskich obrotach miksera) przesiane
mąki.Przelej masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 – 170°C. Piecz przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu
biszkopt upuść na podłogę z wysokości około 60cm (ja robię to zawsze dwa
razy, dla pewności ;) i wystudź w formie, w uchylonym piekarniku.Gdy
biszkopt będzie zimny, oddziel go delikatnie od
boków formy i wyjmij. Przekrój na trzy równe blaty.Przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na gęstą masę.Ułóż na paterze pierwszy blat
biszkoptu i nasącz
wodą z
cytryną. Posmaruj połową
konfitury czereśniowej oraz 1/3 kremu. Przykryj kolejnym blatem
biszkoptu i znów nasącz, posmaruj 1/2
konfitury oraz 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem, nasącz go i udekoruj pozostałym kremem.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)