ßßß Cookit - przepis na Tort cytrynowy…

Tort cytrynowy…

nazwa

Wykonanie

Nieskomplikowany tort przygotowany specjalnie na imieniny męża i brata. W planach miałam co prawda coś innego, ale choroba i marudne dziecko pokrzyżowały mi plany. Może i dobrze, bo tort choć bardzo prosty w wykonaniu, wszystkim smakował. Goście zadowoleni, a ja nie musiałam spędzić całego przedpołudnia w kuchni ;)
Bazą tortu jest niezawodny biszkopt rzucany, który już wcześniej wykorzystałam przy torcie kawowym z powidłami . Tym razem w wersji bez kakao, nasączony rozcieńczonym sokiem cytrynowym. Do tego warstwa konfitury czereśniowej oraz krem cytrynowy z kremówki z mascarpone. Prosto, szybko, pysznie :)
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć tortu w przekroju, bo tort zdążyłam udekorować na chwilę przed przybyciem gości.
Polecam :)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:
5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
Krem:
400g serka mascarpone
300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
około 10 łyżek cukru pudru (do smaku)
sok z niedużej cytryny (możecie dać mniej lub więcej, wedle uznania)
Dodatkowo:
słoik konfitur lub dżemu czereśniowego (możecie zastąpić wiśniowym)
sok z połowy cytryny wymieszany z pół szklanki wody
Wykonanie:
Mąki przesiej do miski, odstaw.
Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając na koniec cukier łyżka po łyżce.
Dodawaj żółtka, po jednym, cały czas ubijając. Na koniec wmieszaj delikatnie (szpatułką lub na bardzo niskich obrotach miksera) przesiane mąki.
Przelej masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 – 170°C. Piecz przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę z wysokości około 60cm (ja robię to zawsze dwa razy, dla pewności ;) i wystudź w formie, w uchylonym piekarniku.
Gdy biszkopt będzie zimny, oddziel go delikatnie od boków formy i wyjmij. Przekrój na trzy równe blaty.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na gęstą masę.
Ułóż na paterze pierwszy blat biszkoptu i nasącz wodą z cytryną. Posmaruj połową konfitury czereśniowej oraz 1/3 kremu. Przykryj kolejnym blatem biszkoptu i znów nasącz, posmaruj 1/2 konfitury oraz 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem, nasącz go i udekoruj pozostałym kremem.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/30/tort-cytrynowylemon-frosting-cake