ßßß
Naszło mnie na sernik. Taki prawdziwy, polski sernik na twarogu. Kupiłam twaróg i… stał w lodówce dobre kilka dni, zanim wreszcie udało mi się go wykorzystać ;) Ale co się odwlecze, to nie uciecze – w piątek zajdaliśmy kokosowy sernik z czekoladowym ganache. Kolejne małe marzenie spełnione ;)Sernik był w zasadzie wypadkową tego, co znalazłam w szafkach. Nie mogłam się zdecydować, na jaki mam największą ochotę, więc zadecydował przypadek. I tak do sernika trafiły wiórki kokosowe zakupione „na wszelki wypadek”, kokosowy likier pozostały po innym wypieku oraz ganache, który miał zdobić ciasto czekoladowe w środę, ale nic z niego nie wyszło. Za to sernik wyszedł i to bardzo smaczny :)Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Na spód:200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive, pokruszonych100g niesolonego masła, roztopionegoMasa serowa:600g twarogu (tłustego lub półtłustego), zmielonego trzykrotnie140g drobnego cukru do wypieków70ml kwaśnej śmietany4 duże jajka2 łyżki likieru kokosowego100g wiórków kokosowychGanache:150g gorzkiej czekolady (70%)100ml śmietany kremówkiWykonanie:Tortownicę wysmaruj masłem.Pokruszone ciastka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno tortownicy, dociskając mocno. Odstaw na bok.Twaróg utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, mieszając dokładnie po każdym.Wlej śmietanę oraz likier kokosowy i zmiksuj krótko.Na koniec wsyp wiórki kokosowe i jeszcze raz zamieszaj. Wlej masę na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.Piecz sernik w kąpieli wodnej lub ustaw pod spodem szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.Piecz przez około 50 – 60 minut w temperaturze 140°C. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, choć będzie raczej blady.Studź w uchylonym piekarniku.Gdy sernik stygnie przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj. Śmietanę umieść w rondelku i zagotuj, uważając, by się nie przypaliła. Zdejmij z ognia i wrzuć posiekaną czekoladę. Pozostaw tak na kilka minut, po czym wymieszaj dokładnie, aż całość będzie gładka i błyszcząca. Przestudź.Gdy sernik będzie już zimny, udekoruj wierzch polewą czekoladową.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)