ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy…

Sernik kokosowy…

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie na sernik. Taki prawdziwy, polski sernik na twarogu. Kupiłam twaróg i… stał w lodówce dobre kilka dni, zanim wreszcie udało mi się go wykorzystać ;) Ale co się odwlecze, to nie uciecze – w piątek zajdaliśmy kokosowy sernik z czekoladowym ganache. Kolejne małe marzenie spełnione ;)
Sernik był w zasadzie wypadkową tego, co znalazłam w szafkach. Nie mogłam się zdecydować, na jaki mam największą ochotę, więc zadecydował przypadek. I tak do sernika trafiły wiórki kokosowe zakupione „na wszelki wypadek”, kokosowy likier pozostały po innym wypieku oraz ganache, który miał zdobić ciasto czekoladowe w środę, ale nic z niego nie wyszło. Za to sernik wyszedł i to bardzo smaczny :)
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Na spód:
200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive, pokruszonych
100g niesolonego masła, roztopionego
Masa serowa:
600g twarogu (tłustego lub półtłustego), zmielonego trzykrotnie
140g drobnego cukru do wypieków
70ml kwaśnej śmietany
4 duże jajka
2 łyżki likieru kokosowego
100g wiórków kokosowych
Ganache:
150g gorzkiej czekolady (70%)
100ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Tortownicę wysmaruj masłem.
Pokruszone ciastka wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno tortownicy, dociskając mocno. Odstaw na bok.
Twaróg utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, mieszając dokładnie po każdym.
Wlej śmietanę oraz likier kokosowy i zmiksuj krótko.
Na koniec wsyp wiórki kokosowe i jeszcze raz zamieszaj. Wlej masę na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Piecz sernik w kąpieli wodnej lub ustaw pod spodem szerokie naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Piecz przez około 50 – 60 minut w temperaturze 140°C. Sernik powinien być ścięty na wierzchu, choć będzie raczej blady.
Studź w uchylonym piekarniku.
Gdy sernik stygnie przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj. Śmietanę umieść w rondelku i zagotuj, uważając, by się nie przypaliła. Zdejmij z ognia i wrzuć posiekaną czekoladę. Pozostaw tak na kilka minut, po czym wymieszaj dokładnie, aż całość będzie gładka i błyszcząca. Przestudź.
Gdy sernik będzie już zimny, udekoruj wierzch polewą czekoladową.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/22/sernik-kokosowycoconut-cheesecake