ßßß
Składniki:Farsz1,5 szklanki ugotowanej soczewicyok. 15 dkg pieczarek lub innych grzybów pokrojonych w kostkę3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na tartce1 cebula pokrojona w kostkę1 ugotowany ziemniaksól, pieprz do smakuCiastoOk. 8 ziemniaków – obieramy i gotujemymąka ziemniaczana lub skrobia kukurydzianasól, pieprz do smakuWykonanie:FarszCebulę czosnek i pieczarki zasmażamy na oleju, dodajemy rozgniecioną widelcem soczewicę i zmiksowany ugotowany ziemniak. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.CiastoZiemniaki zaraz po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, 1/4 całości odkładamy i dosypujemy taką samą ilość mąki (PATRZ ZDJĘCIE). Odłożoną 1/4 całości łączymy z resztą i wszystko dokładnie mieszamy razem.Formujemy albo kulki albo prostokąty nadziewając je farszem z soczewicy.Po uformowaniu wrzucamy na gotującą się wodę i po wypłynięciu wyciagamy i przepłukujemy zimną wodą.Podajemy z surówkami lub podsmażoną cebulką. Porcja na 4 osoby.