Wykonanie
Hmm, soczewiczaki? A co to takiego…?Proste, smaczne i oczywiście niedrogie danie na obiad. Coś w rodzaju pyzów.

Składniki:Farsz1,5 szklanki ugotowanej
soczewicyok. 15 dkg
pieczarek lub innych
grzybów pokrojonych w kostkę3 ząbki
czosnku posiekanego lub startego na tartce1
cebula pokrojona w kostkę1 ugotowany
ziemniaksól,
pieprz do smakuCiastoOk. 8
ziemniaków – obieramy i gotujemy
mąka ziemniaczana lub
skrobia kukurydzianasól,
pieprz do smakuWykonanie:Farsz
Cebulę czosnek i
pieczarki zasmażamy na
oleju, dodajemy rozgniecioną widelcem
soczewicę i zmiksowany ugotowany
ziemniak. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.Ciasto
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, 1/4 całości odkładamy i dosypujemy taką samą ilość
mąki (PATRZ ZDJĘCIE). Odłożoną 1/4 całości łączymy z resztą i wszystko dokładnie mieszamy razem.Formujemy albo kulki albo prostokąty nadziewając je farszem z
soczewicy.Po uformowaniu wrzucamy na gotującą się
wodę i po wypłynięciu wyciagamy i przepłukujemy zimną
wodą.Podajemy z surówkami lub podsmażoną
cebulką. Porcja na 4 osoby.
