Wykonanie
Wynik: 30Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 5-8minutPrzez Marzena 3 września 2015Dzisiaj coś z korzeni mojego weganizmu. Zrobiłam przepis z mojej pierwszej w życiu książki kucharskiej z przepisami bez
mleka,
mięsa i
jajek. Przepis jest wyjątkowo prosty, tani i ciągle wyśmienicie sprawdza się
smakowo.
Składniki
płatki owsiane górskie - 4 1/2 szklanki
woda - 4 1/2 szklanki
sos sojowy - 1/2 szklanki
cebula - posiekana - 1 sztuka
siemię lniane - 2 łyżki
czosnek - prażony lub sproszkowany - 1 łyżeczka
słonecznik lub
orzechy włoskie - 3/4 szklanki
czosnek - 3 ząbki
olej - 1/4 szklankiInstrukcjeDo gotującej
wody dodać
sos sojowy,
płatki owsiane i
siemię lniane. Gotujemy 5-10 min, następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy na ok. 15 min, aż
płatki dobrze napęcznieją.
Cebulę podsmażamy na
oleju, pod koniec smażenia dodajemy
słonecznik i lekko podprażamy. Wszystko mieszamy dokładnie z ugotowanymi
płatkami owsianymi. Formujemy kotleciki gdy masa jest jeszcze ciepła i obtaczamy w
bułce tartej wymieszanej ze
słonecznikem. Smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.Wchodzi ok. 20 kotletów (ilość zależy od wielkości i grubości kotletów).