ßßß
Wynik: 30Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 5-8minutPrzez Marzena 3 września 2015Dzisiaj coś z korzeni mojego weganizmu. Zrobiłam przepis z mojej pierwszej w życiu książki kucharskiej z przepisami bez mleka, mięsa i jajek. Przepis jest wyjątkowo prosty, tani i ciągle wyśmienicie sprawdza się smakowo.
Składnikipłatki owsiane górskie - 4 1/2 szklankiwoda - 4 1/2 szklankisos sojowy - 1/2 szklankicebula - posiekana - 1 sztukasiemię lniane - 2 łyżkiczosnek - prażony lub sproszkowany - 1 łyżeczkasłonecznik lub orzechy włoskie - 3/4 szklankiczosnek - 3 ząbkiolej - 1/4 szklankiInstrukcjeDo gotującej wody dodać sos sojowy, płatki owsiane i siemię lniane. Gotujemy 5-10 min, następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy na ok. 15 min, aż płatki dobrze napęcznieją.Cebulę podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy słonecznik i lekko podprażamy. Wszystko mieszamy dokładnie z ugotowanymi płatkami owsianymi. Formujemy kotleciki gdy masa jest jeszcze ciepła i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze słonecznikem. Smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.Wchodzi ok. 20 kotletów (ilość zależy od wielkości i grubości kotletów).