Wykonanie
MizeriaUwielbiam do kotletów, pieczonego
kurczaka albo po prostu
młodych ziemniaków. Kojarzy mi się z dużą ilością świeżego
koperku, wiosną i
słoneczną pogodą. I jeszcze tym, że nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze jak u mojej mamy:)Co nam będzie potrzebne:– 2 świeże
ogórki– 3-4 łyżki
jogurtu greckiego lub
śmietany– opcjonalnie: 3-4
rzodkiewki,
koperek–
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier ,
sok z cytrynyPrzygotowanie:myjemy bardzo dokładnie warzywa pod zimną
wodątrzemy
ogórka i
rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach (w tradycyjnej mizerii
ogórek jest pokrojony w plasterki, ale ja nie umiem kroić cienkich plastrów więc ułatwiam sobie życie i używam tarki)do startych
ogórków dodajemy ok. 1/4 łyżeczki
soli i odstawiamy na chwilę, żeby puściły
wodę, a w tym czasie siekamy
koperek z
ogórków wylewamy nadmiar
wody, następnie dodajemy
jogurt lub
śmietanę i przyprawiamy – tutaj niestety nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, ale polecam zrobić tak: dodać 1 łyżeczkę
cukru, 2 łyżeczki
soku z cytryny, 1/4 łyżeczki
pieprzu, wymieszać dokładnie i spróbować – jeśli jest już pysznie to dodajemy posiekany
koperek i można podawać, a jeśli jeszcze nie jest to dodajemy po trochę wszystkich przypraw i za każdym razem próbujemy, aż mizeria będzie smakować tak, jak lubicie:)Powodzenia!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments