ßßß Cookit - przepis na Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

nazwa

Wykonanie

Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, imbirem i serem, czy może być lepsze połączenie? Pyszne, proste, tanie i gotowe w pięć minut, a wszyscy zachwyceni. Takie kubeczki to świetny pomysł na przystawkę i ratunek, gdy nagle w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście. Wystarczy wyłożyć tackę do muffinów kawałkami ciasta, szpinak połączyć z serem, zapiec i rewelacyjna przekąska gotowa. Zresztą spróbujcie sami!
Co nam będzie potrzebne:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g mrożonego szpinaku
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 szklanka startego sera
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki serka twarogowego
sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony szpinak odstawiamy, aby przestygł.
Ostudzony szpinak łączymy z serkiem twarogowym, śmietaną i startym serem, dodajemy szczyptę soli i pieprz do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.
Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.
Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki szpinakowym nadzieniem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Jestem pewna, że ten prosty przepis przyda Wam się bardzo wiele razy:) Smacznego!
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/kubeczki-z-ciasta-francuskiego-ze-szpinakiem