Wykonanie

Kubeczki z
ciasta francuskiego ze
szpinakiem,
imbirem i
serem, czy może być lepsze połączenie? Pyszne, proste, tanie i gotowe w pięć minut, a wszyscy zachwyceni. Takie kubeczki to świetny pomysł na przystawkę i ratunek, gdy nagle w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście. Wystarczy wyłożyć tackę do muffinów kawałkami ciasta,
szpinak połączyć z
serem, zapiec i rewelacyjna przekąska gotowa. Zresztą spróbujcie sami!

Co nam będzie potrzebne:- 1 opakowanie
ciasta francuskiego– 250 g
mrożonego szpinaku– 1 łyżka kwaśnej
śmietany– 1 szklanka
startego sera– 3 ząbki
czosnku– 3 łyżki
serka twarogowego–
sól i
pieprz do smaku– 1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru– 2 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z
olejem, dodajemy
czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy
szpinak i smażymy tak długo, aż
woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy
imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony
szpinak odstawiamy, aby przestygł.

Ostudzony
szpinak łączymy z
serkiem twarogowym,
śmietaną i
startym serem, dodajemy szczyptę
soli i
pieprz do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.

Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.

Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki
szpinakowym nadzieniem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Jestem pewna, że ten prosty przepis przyda Wam się bardzo wiele
razy:) Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments