« Makaron z kurczakiem, pesto i cukiniąDomowa lemoniada »Za surową papryką nie przepadam, ale za pieczoną czy grillowaną, owszem. Lubię szczególnie ten słodkawy smak, jaki wydobywa się z papryki po jej podgrzaniu. Do sałatek jest idealna.Składniki– jedna pierś z kurczaka– żółta papryka– 2 garście rukoli– mała cebula– 2 łodygi selera naciowego– 2 ząbki czosnku– sól i pieprz– oliwa z oliwek– sos balsamico do polania sałatkiKurczaka kroimy w paski i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do kurczaka. Seler naciowy kroimy w kawałki, cebulę w pióra i wkładamy do całości. Zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku (na oko). Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.Następnie na talerzu wykładamy rukolę, a na nią kładziemy upieczone składniki. Ja przed podaniem, pokroiłam kurczaka i paprykę na drobniejsze kawałki. Zalewamy sosem balsamico. Smacznego!