ßßß Cookit - przepis na Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Wykonanie

« Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią
Domowa lemoniada »
Za surową papryką nie przepadam, ale za pieczoną czy grillowaną, owszem. Lubię szczególnie ten słodkawy smak, jaki wydobywa się z papryki po jej podgrzaniu. Do sałatek jest idealna.
Składniki
– jedna pierś z kurczaka
żółta papryka
– 2 garście rukoli
– mała cebula
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
– sos balsamico do polania sałatki
Kurczaka kroimy w paski i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do kurczaka. Seler naciowy kroimy w kawałki, cebulę w pióra i wkładamy do całości. Zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku (na oko). Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Następnie na talerzu wykładamy rukolę, a na nią kładziemy upieczone składniki. Ja przed podaniem, pokroiłam kurczaka i paprykę na drobniejsze kawałki. Zalewamy sosem balsamico. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/08/salatka-na-rukoli-z-kurczakiem-papryka-i-selerem-naciowym