Wykonanie
« Omlet z
płatkami kukurydzianymi,
kiełbasą i
pieczarkamiUwierz w siebie. »
Żeberka lubię w każdej postaci, a że znalazłam w lodówce zapomniany
syrop klonowy…Lubię
mięsa z nutą słodkości.

Składniki– 0,5 kg
żeberek wieprzowych– 4 łyzki
syropu klonowego– gałązka
rozmarynu–
sól i
pieprz do smaku– szczytpa
gałki muszkatołowej–
olej do smażenia– pół szklanki
wody
Żeberka porcjujemy, smarujemy
syropem klonowym, odstawiamy na 30 minut i obsmażamy z dwóch stron na
oleju. Przekładamy je do garnka (razem z tłuszczem z patelni), dodajemy
przyprawy, około pół łyżeczki
soli, szczyptę
pieprzu, gałązkę
rozmarynu,
gałkę muszatołową i zalewamy
wodą. Podduszamy około 10 minut i próbujemy smaku sosu, który powstał. Jeżeli brakuje nam aromatu, któregoś ze składników, dodajemy go według własnego smaku. Następnie podduszamy
mięso około godziny, aż będzie odchodziło od kości.Przed podaniem każdą porcję podsmażamy na
oleju na sporym ogniu, aby się ładnie zrumieniły.Smaczego!