ßßß Cookit - przepis na Grillowana pierś z kurczaka, pieczywo czosnkowe, sałatka z gruszką i lazurem

Grillowana pierś z kurczaka, pieczywo czosnkowe, sałatka z gruszką i lazurem

nazwa

Wykonanie

« Weekend ze Smakiem
Lubię życie #nieNarzekam »
To już po raz trzeci spotkałam się ze znajomymi, aby pogotować
To niesamowite, jak zmienia się mentalność Polaków. Kto by pomyślał, że w ten sposób coraz więcej ludzi będzie chciało spędzać czas? Było smacznie, a przede wszystkim spontanicznie – efekt genialny!
Grillowana pierś z kurczaka
– kilka piersi z kurczaka
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
czosnek
Mięso filetujemy i marynujemy je w oliwie z dodatkiem czosnku i ziół. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby przeszła smakiem. Grillujemy do zrumienienia.
bułka wrocławska
masło
czosnek
sól
Posiekany czosnek oraz sól dodajemy do masła. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki. Smarujemy pieczywo i grillujemy do zrumienienia.
Sałatka
szpinak
gruszki
ser lazur
miód
musztarda
oliwa z oliwek
Kroimy gruszki w ósemki, wrzucamy na patelnię, dodajemy miód – taka ilość, aby po wymieszaniu każdy kawałek gruszki był nim oblepiony i smażymy do momentu, aż zmiękną. Dodajemy je do szpinaku. Następnie dokładamy ser pokrojony w plasterki. Całość polewamy sosem – musztardę i miód mieszamy w proporcji 1:1 (jedna łyżka musztardy, jedna łyżka miodu), następnie dodajemy dwa razy więcej oliwy (2 łyżki). Mieszamy i już!
Smacznego!
I czekam na kolejne spotkania w gronie znajomych
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/06/grillowana-piers-z-kurczaka-pieczywo-czosnkowe-salatka-z-gruszka-i-lazurem