Wykonanie
«
Rostbef smażony i
sałatka ze
szpinakiem,
serem kozim i
gruszkąWeekend ze Smakiem »
Makaron zarówno na ciepło jak i na zimno jest doskonały. Wiem o tym dobrze, bo od dawna przyrządzam go na różne sposobyDziś wersja wiosenna, idealna na piknik, a wystarczy dosłownie 20 minut i wszystko jest gotowe. Wiosna w pełni, a lato tuż tuż, więc zainspirowałam się panującą aurą i wszechobecnymi świeżymi warzywami na straganach. Dlatego w mojej
sałatce nie mogło zabraknąć
szparagów, na które właśnie trwa sezon. Takim daniem z pewnością zaskoczycie wszystkich znajomych na pikniku
Składniki (2 osoby)– 200g
makaronu penne– 5
zielonych szparagów– 10
pomidorków koktajlowych– 2 plastry
szynki parmeńskiej– starty,
żółty ser do posypania– 2 łyżki
oliwy z oliwek– łyżka
masła– łyżeczka
cukru–
sól i
pieprzOd
szparagów odcinamy spróchniałe końce i kroimy je na centymetrowe kawałki,
pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy
masło po czym podsmażamy na nim powyższe składniki i dodajemy
cukier – smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy je do ugotowanego
makaronu i mieszamy. Do sałatki dodajemy kawałki
szynki parmeńskiej, posypujemy startym,
żółtym serem, doprawiamy
oliwą,
solą i
pieprzem.Smacznego!Wraz z akcją Zboże Smakuje i Inspiruje będziemy Was jeszcze nie raz zachęcać do wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na www.facebook.com/ZbozeSmakuje!