ßßß Cookit - przepis na Wiosenna, piknikowa sałatka z makaronem

Wiosenna, piknikowa sałatka z makaronem

nazwa

Wykonanie

« Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką
Weekend ze Smakiem »
Makaron zarówno na ciepło jak i na zimno jest doskonały. Wiem o tym dobrze, bo od dawna przyrządzam go na różne sposoby
Dziś wersja wiosenna, idealna na piknik, a wystarczy dosłownie 20 minut i wszystko jest gotowe. Wiosna w pełni, a lato tuż tuż, więc zainspirowałam się panującą aurą i wszechobecnymi świeżymi warzywami na straganach. Dlatego w mojej sałatce nie mogło zabraknąć szparagów, na które właśnie trwa sezon. Takim daniem z pewnością zaskoczycie wszystkich znajomych na pikniku
Składniki (2 osoby)
– 200g makaronu penne
– 5 zielonych szparagów
– 10 pomidorków koktajlowych
– 2 plastry szynki parmeńskiej
– starty, żółty ser do posypania
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
– łyżeczka cukru
sól i pieprz
Od szparagów odcinamy spróchniałe końce i kroimy je na centymetrowe kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło po czym podsmażamy na nim powyższe składniki i dodajemy cukier – smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy je do ugotowanego makaronu i mieszamy. Do sałatki dodajemy kawałki szynki parmeńskiej, posypujemy startym, żółtym serem, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
Smacznego!
Wraz z akcją Zboże Smakuje i Inspiruje będziemy Was jeszcze nie raz zachęcać do wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na www.facebook.com/ZbozeSmakuje!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/05/wiosenna-piknikowa-salatka-z-makaronem