ßßß
Oto Madame Crème Fraîche, bohaterka wczorajszego wpisu, „w akcji” :)Wspaniałe danie śniadaniowe, aczkolwiek sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych lub po prostu jako lekka przekąska.Jest to uczta nie tylko dla podniebienie ale i dla oczu, bowiem czerwień (a czasem i żółć) pomidorów pięknie prezentuje się na tle zielonego szpinaku, a całość dopełnia przyrumieniona „czapeczka” z sera i c rème fraîche. Aromatyczna szynka parmeńska to swoista kropka nad „i” tego dania.Na podstawie przepisu z BBC GoodFood .Składniki: (4 porcje)2-4 pomidory100-200 g świeżego młodego szpinaku4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)4-8 łyżeczek creme fraiche50 g koziego sera (lub ulubionego sera pleśniowego)oliwagałka muszkatołowasól i pieprzWykonanie:Umyty szpinak przełożyć na sito i przelać gotującą wodą (pełen czajnik). Odczekać aż odcieknie i przestygnie, a następnie mocno wycisnąć aby usunąć jak najwięcej wody.Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Na dnie rozłożyć warstwę odciśniętych liści szpinaku. Oprószyć pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Na szpinaku położyć kawałki szynki parmeńskiej.Pomidory przekroić w poprzek na połówki. Położyć na szynce, przecięciem do góry. Na każdą połówkę pomidora nałożyć łyżeczkę creme fraiche oraz kawałek sera koziego. Całość oprószyć pieprzem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 15 minut, do czasu aż ser wtopi się w creme fraiche oraz będzie lekko przyrumieniony.Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.Smacznego :)