Wykonanie
Oto Madame Crème Fraîche, bohaterka wczorajszego wpisu, „w akcji” :)Wspaniałe danie
śniadaniowe, aczkolwiek sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych lub po prostu jako lekka przekąska.Jest to uczta nie tylko dla podniebienie ale i dla oczu, bowiem czerwień (a czasem i żółć)
pomidorów pięknie prezentuje się na tle zielonego
szpinaku, a całość dopełnia przyrumieniona „czapeczka” z
sera i c rème fraîche. Aromatyczna
szynka parmeńska to swoista kropka nad „i” tego dania.Na podstawie przepisu z BBC GoodFood .Składniki: (4 porcje)2-4
pomidory100-200 g świeżego młodego
szpinaku4 plastry
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)4-8 łyżeczek creme fraiche50 g
koziego sera (lub ulubionego
sera pleśniowego)
oliwagałka muszkatołowasól i
pieprzWykonanie:Umyty
szpinak przełożyć na sito i przelać gotującą
wodą (pełen czajnik). Odczekać aż odcieknie i przestygnie, a następnie mocno wycisnąć aby usunąć jak najwięcej
wody.Naczynie żaroodporne posmarować cienko
oliwą. Na dnie rozłożyć warstwę odciśniętych liści
szpinaku. Oprószyć
pieprzem i tartą
gałką muszkatołową. Na
szpinaku położyć kawałki
szynki parmeńskiej.
Pomidory przekroić w poprzek na połówki. Położyć na
szynce, przecięciem do góry. Na każdą połówkę
pomidora nałożyć łyżeczkę creme fraiche oraz kawałek
sera koziego. Całość oprószyć
pieprzem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 15 minut, do czasu aż
ser wtopi się w creme fraiche oraz będzie lekko przyrumieniony.Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.Smacznego :)