ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE POMIDORY ze szpinakiem i parmą

ZAPIEKANE POMIDORY ze szpinakiem i parmą

nazwa

Wykonanie

Oto Madame Crème Fraîche, bohaterka wczorajszego wpisu, „w akcji” :)
Wspaniałe danie śniadaniowe, aczkolwiek sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych lub po prostu jako lekka przekąska.
Jest to uczta nie tylko dla podniebienie ale i dla oczu, bowiem czerwień (a czasem i żółć) pomidorów pięknie prezentuje się na tle zielonego szpinaku, a całość dopełnia przyrumieniona „czapeczka” z sera i c rème fraîche. Aromatyczna szynka parmeńska to swoista kropka nad „i” tego dania.
Na podstawie przepisu z BBC GoodFood .
Składniki: (4 porcje)
2-4 pomidory
100-200 g świeżego młodego szpinaku
4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
4-8 łyżeczek creme fraiche
50 g koziego sera (lub ulubionego sera pleśniowego)
oliwa
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyty szpinak przełożyć na sito i przelać gotującą wodą (pełen czajnik). Odczekać aż odcieknie i przestygnie, a następnie mocno wycisnąć aby usunąć jak najwięcej wody.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Na dnie rozłożyć warstwę odciśniętych liści szpinaku. Oprószyć pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Na szpinaku położyć kawałki szynki parmeńskiej.
Pomidory przekroić w poprzek na połówki. Położyć na szynce, przecięciem do góry. Na każdą połówkę pomidora nałożyć łyżeczkę creme fraiche oraz kawałek sera koziego. Całość oprószyć pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 15 minut, do czasu aż ser wtopi się w creme fraiche oraz będzie lekko przyrumieniony.
Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań obiadowych.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/11/zapiekane-pomidory-ze-szpinakiem-i-parma