Wykonanie
« Racuchy
drożdżoweFasolka po bretońsku »W ramach kampanii Trzy Znaki Smaku dostałam siatkę regionalnych produktów do wypróbowania i pokochaniaCo jakiś czas będziecie widywać u mnie wpisy z dodatkiem tych smakołyków, bo chcę je wypróbować!Na pierwszy ogień poszła aromatyczna
Kiełbasa Myśliwska, a intensywna w smaku
kiełbasa jest właśnie potrzebna do prostej i ekspresowej zupy porowej! Chociaż według mnie taka
kiełbaska z dodatkiem
musztardy,
chrzanu, kawałem świeżego
chleba to klasyka i tak smakuje najlepiej.

Składniki (3 osoby):– 2 pęta
kiełbasy– biała część średniego
pora– 2 średnie
ziemniaki– 1,5-2 l
bulionu– 3 łyżki
śmietany 18%–
sól i
pieprz– łyżka sklarowanego
masłaNa
maśle w garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę
kiełbasę i posiekanego na plasterki
pora, kiedy
por zmięknie dodajemy
bulion. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
ziemniaki zmiękną (około 20-30 minut).Po tym czasie zagęszczamy – nalewamy kilka łyżek ciepłej zupy do szklanki i mieszamy ze
śmietaną, dodajemy do zupy. Trzymamy na małym ogniu do zagotowania, doprawiamy
solą i
pieprzem.

Smacznego!

* Wpis w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku *