ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa

Zupa porowa

nazwa

Wykonanie

« Racuchy drożdżowe
Fasolka po bretońsku »
W ramach kampanii Trzy Znaki Smaku dostałam siatkę regionalnych produktów do wypróbowania i pokochania
Co jakiś czas będziecie widywać u mnie wpisy z dodatkiem tych smakołyków, bo chcę je wypróbować!
Na pierwszy ogień poszła aromatyczna Kiełbasa Myśliwska, a intensywna w smaku kiełbasa jest właśnie potrzebna do prostej i ekspresowej zupy porowej! Chociaż według mnie taka kiełbaska z dodatkiem musztardy, chrzanu, kawałem świeżego chleba to klasyka i tak smakuje najlepiej.
Składniki (3 osoby):
– 2 pęta kiełbasy
– biała część średniego pora
– 2 średnie ziemniaki
– 1,5-2 l bulionu
– 3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
– łyżka sklarowanego masła
Na maśle w garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekanego na plasterki pora, kiedy por zmięknie dodajemy bulion. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną (około 20-30 minut).
Po tym czasie zagęszczamy – nalewamy kilka łyżek ciepłej zupy do szklanki i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy. Trzymamy na małym ogniu do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
* Wpis w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku *
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/01/zupa-porowa