Wykonanie
«
Fasolka po bretońsku
Czekoladki Wawel – wizyta w fabryce
czekolady »Od dawna chciałam upiec swój własny
chleb. Udał się, cudowny na ciepło, z
masłemInspirowałam się przepisem na
chleb z
serem z książki Kuchnia Polska .Składniki (forma keksowa)– 0,5 kg
mąki pszennej– łyżeczka
drożdży–
jajko– 300 ml
wody– szczypta
soli– szczypta
cukru– szczypta
ziół prowansalskich– 15g
sera żółtego pokrojonego w kostkę–
olej rzepakowy do posmarowania formyZ łyżki
mąki,
drożdży, szczypty
cukru i kilku łyżek
wody tworzymy zaczyn. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn będzie gotowy, do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajko,
wodę, zaczyn,
sól,
zioła. Wyrabiamy ciasto na gładko. Następnie dodajemy kostki
sera i łączymy je z
ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut – powinno powiększyć dwukrotnie swoją objętość.Formę do
chleba smarujemy
olejem, po czym wkładamy do niej ciasto.Nastawiamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i wstawiamy do pieczenia na około 30-40 minut – do zrumienienia skórki.

Smacznego!