ßßß Cookit - przepis na Muffinki cytrynowe z jeżynami

Muffinki cytrynowe z jeżynami

nazwa

Wykonanie

« Spaghetti napoli
Zapiekane tortellini »
Nie udało się iść na grzyby. Nadrobiłam jeżynami. Przypomniały mi się beztroskie lata u babci na wsi. Rzeka, las, pola, łąki, wiśnie, jabłka, psy, koty czy króle
i świeżutkie mleko, masło czy twaróg. Smak ciasta drożdżowego, a’la macy na blasze czy „skórzaków”.
Przepis na ciasto wzięłam w sierpniowej Kuchni, dodałam do niego trochę swojej fantazji i wyszły bajeczne muffinki w papilotkach z papieru do pieczenia
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 1 jajko
– 100 ml oleju
– 2 łyżki soku z cytryny
– dwie garści jeżyn
Mieszamy razem wszystkie sypkie składniki, do jakich po chwili dodajemy także zmieszane, składniki płynne. Rozrabiamy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy jeżyny, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły/rozgniotły.
Do foremek wkładamy pocięty na kwadraty papier do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160).
Ciasto starcza na około 15 muffinków.
Ciasto wyrośnięte!
Pycha! Winny smak muffinek idealny do porannej kawy.
Smacznego! Przepis szczególnie polecam
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/08/muffinki-lekko-cytrynowe-z-jezynami