Wykonanie
« Spaghetti
napoliZapiekane tortellini »Nie udało się iść na
grzyby. Nadrobiłam
jeżynami. Przypomniały mi się beztroskie lata u babci na wsi. Rzeka, las,
pola, łąki,
wiśnie,
jabłka, psy, koty czy królei świeżutkie
mleko,
masło czy
twaróg. Smak
ciasta drożdżowego, a’la macy na blasze czy „skórzaków”.

Przepis na ciasto wzięłam w sierpniowej Kuchni, dodałam do niego trochę swojej fantazji i wyszły bajeczne muffinki w papilotkach z papieru do pieczeniaSkładniki:– 2 szklanki
mąki– pół szklanki
cukru– 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia– 1 łyżeczka
cukru waniliowego– szczypta
soli– 1
jajko– 100 ml
oleju– 2 łyżki
soku z cytryny– dwie garści
jeżyn
Mieszamy razem wszystkie sypkie składniki, do jakich po chwili dodajemy także zmieszane, składniki płynne. Rozrabiamy do powstania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy
jeżyny, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły/rozgniotły.Do foremek wkładamy pocięty na kwadraty papier do pieczenia i wlewamy ciasto.Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160).Ciasto starcza na około 15 muffinków.

Ciasto wyrośnięte!Pycha!
Winny smak muffinek idealny do porannej
kawy.

Smacznego! Przepis szczególnie polecam