Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEskrzydełka w panierce
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawęProdukty:60 dag skrzydełek z
kurczaka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)szczypta
słodkiej paprykiGęste ciasto naleśnikowe:1
jajko1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)2 szczypty
słodkiej papryki1/2 szklanki
mąki pszennej1/3 – 1/4 szklanki
wodyPanierka:
mąka pszenna do panierowaniaDodatkowo:
olej do smażeniaWykonanie:Skrzydełka myjemy i osuszamy . Odcinamy obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a
potem każde skrzydełko kroimy na dwie części.Przekładamy pokrojone
mięso do miski, posypuję
przyprawami solą,
słodką papryką oraz
pieprzem cayenne. Całość mieszamy rękami, aż
przyprawy dokładnie obtoczą
kurczaka.Wkładamy na 1 h do lodówki.Gęste ciasto naleśnikowe:Do kubka wbijamy
jajko, dodajemy
sól,
pieprz cayenne,
słodką paprykę,
mąkę i
wodę. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).Do miski z
mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe, mieszamy łyżką, aż każdy kawałek
kurczaka pokryje się
ciastem.Do miski przesiewamy ok. 1,5 szklanki
mąki. Do pojemnika z
mąką wkładam po kilka kawałków
kurczaka w cieście i potrząsamy pojemnikiem, aby
mąka pokryła
mięso. Za pomocą szczypców wykładamy obtoczone w
mące mięso na deskę.W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam
olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami
kurczaka i smażę 10 – 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż
mięso będzie usmażone w środku.Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z sosem ja miałam holenderski ale może być
czosnkowy lub
pomidorowym oraz frytkami z surówką..Powiązany przepis:
sos holenderskinaleśniki amerykańskie na
maślance z
jabłkiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy