ßßß Cookit - przepis na skrzydełka w panierce

skrzydełka w panierce

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
skrzydełka w panierce
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę
Produkty:
60 dag skrzydełek z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
szczypta słodkiej papryki
Gęste ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 – 1/4 szklanki wody
Panierka:
mąka pszenna do panierowania
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy i osuszamy . Odcinamy obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroimy na dwie części.
Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszamy rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.Wkładamy na 1 h do lodówki.
Gęste ciasto naleśnikowe:
Do kubka wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i wodę. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewamy ciasto naleśnikowe, mieszamy łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Do miski przesiewamy ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsamy pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładamy obtoczone w mące mięso na deskę.
W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami kurczaka i smażę 10 – 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z sosem ja miałam holenderski ale może być czosnkowy lub pomidorowym oraz frytkami z surówką..
Powiązany przepis:
sos holenderski
naleśniki amerykańskie na maślance z jabłkiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/skrzydelka-w-panierce