ßßß
Brownie dynioweSkładniki:280g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)1/2 szklanki (160g) miodu1/3 szklanki (55g) mąki pszennej100g daktyli suszonych1/4 szklanki wrzącej wody75g masła30g kakao1 jajko1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:- do wykonania brownie można wykorzystać dowolne gęste purée z dyni; jeśli otrzymane przez Was purée jest zbyt wodniste, należy je odsączyć na sitku lub przez gazę- daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko- masło roztopić, wymieszać z miodem, ostudzić- do miski przełożyć purée, dodać daktyle oraz masło z miodem, dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, składniki zmiksować razem
- do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, cynamon i sodę oczyszczona, dokładnie wymieszać- składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do połączenia się masy- masa powinna być bardzo gęsta- formę wyłożyć papierem do pieczenia- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25 minut do momentu, aż wierzch ciasta będzie ścięty i zapieczony- patyczek włożony w ciasto może być wilgotny, nie może być jednak oblepiony surowym ciastem- zbyt długie pieczenie brownie spowoduje jego wysuszenie