Wykonanie
Ślimaczki
dyniowe z
cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego
cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio
ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie
pomarańczowy kolor.Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać je od siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta
dyniowego - chlebek
dyniowy .

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE290g
mąki pszennej typ 650160g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)100ml
mleka25g
masła10g
drożdży świeżych1
żółtko6 łyżeczek
cukru1/2 łyżeczki
soliNADZIENIE25g
masła2 łyżki
cynamonu3 łyżki
cukruPOLEWA (OPCJONALNIE)2 łyżki
masła2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
śmietanki 18% (w kartoniku)
mąka do podsypania,
masło do wysmarowania formy1
białko i odrobina
mleka do posmarowania bułeczek

Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło roztopić, ostudzić- 50ml
mleka podgrzać tak, by było letnie- do
mleka dodać pokruszone
drożdże, 2 łyżeczki
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, wymieszać- mieszankę pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia- 250g
mąki przesiać, dodać
sól,
cukier, purée,
żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe
mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę
mąki- do ciasta wlać ostudzone
masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)-
masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić

- wyrośnięte ciasto podsypać
mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania- blat oprószyć
mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując
mąką, by placek się nie kleił- placek posmarować rozpuszczonym
masłem, posypać równomiernie
cynamonem oraz
cukrem- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego
boku, strzepywać nadmiar
mąki ze
spodu ciasta- zwinięty rulon delikatnie pokroić
ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować
masłem- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich- formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni-
białko wymieszać z
mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki- formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)

- upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:-
masło rozpuścić z
cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając- do rozpuszczonej mieszanki wlać
śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć- gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli
wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej

Ślimaczki
dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że
cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée
dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor.