ßßß
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE290g mąki pszennej typ 650160g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)100ml mleka25g masła10g drożdży świeżych1 żółtko6 łyżeczek cukru1/2 łyżeczki soliNADZIENIE25g masła2 łyżki cynamonu3 łyżki cukruPOLEWA (OPCJONALNIE)2 łyżki masła2 łyżki cukru pudru3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy1 białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło roztopić, ostudzić- 50ml mleka podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać- mieszankę pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia- 250g mąki przesiać, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki- do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)- masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania- blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił- placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki ze spodu ciasta- zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich- formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni- białko wymieszać z mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki- formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
- upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:- masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając- do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć- gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej
Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor.