ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Ślimaczki dyniowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać je od siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.
Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy .
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
290g mąki pszennej typ 650
160g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100ml mleka
25g masła
10g drożdży świeżych
1 żółtko
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE
25g masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
POLEWA (OPCJONALNIE)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)
mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy
1 białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło roztopić, ostudzić
- 50ml mleka podgrzać tak, by było letnie
- do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać
- mieszankę pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia
- 250g mąki przesiać, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki
- do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta
- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)
- masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania
- blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił
- placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem
- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki ze spodu ciasta
- zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów
- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem
- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich
- formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki
- formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
- upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia
- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)
- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:
- masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając
- do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć
- gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje
- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej
Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/slimaczki-dyniowe-z-cynamonem.html