Wykonanie
I znów przepis który "chodził za mną" od około roku i wreszcie doczekał się realizacji na Sylwestra, w poprzedni weekend zrobiłam go z wykorzystanie
sera Turek (mąż został ambasadorem
marki Turek dla firmy Streetcom), ale
będę go powtarzała nie raz bo roladka jest przepyszna, a najbliższą okazją do powtórki będą Święta :)Składniki: opakowanie mrożonego rozdrobnionego
szpinaku (450g), 300 g
wędzonego łososia w plastrach, 2
serki twarogowe Turek (ja wzięłam 1 z
chrzanem i 1 naturalny), 4
jajka,
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku, 1 łyżeczka
masła.Przygotowanie: na rozgrzaną patelnie wkładamy masło/ Gdy się rozpuści wykładamy
szpinak i czekamy aż się rozmrozi. Doprawiamy
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dusimy/smażymy na patelni aż nie odparuje
woda i ze
szpinaku nie
zrobi się gęsta bezwodna papka. Do wystudzonego
szpinaku dodajemy
żółtka, natomiast z
białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do szpinakowej masy. Masę wylewamy na blachę (dołączona do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Wyjęty z piekarnika
szpinak smarujemy
serkiem oraz układamy plastry
łososia. Następnie zwijamy całość w roladę, przekładamy w folię spożywczą, zawijamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy
ostrym nożem.
