Wykonanie
To był mój pierwszy raz z polentą. Nigdy nie przygotowywałam tej potrawy, choć wiem, że jest on jednym z tradycyjnych dań włoskich. Przechodząc kilka dni temu pomiędzy półkami sklepowymi zdecydowałam, że kiedyś trzeba spróbować i świetnie nada się ona na weekendowe śniadanie. Nie bardzo wiedząc z czym najlepiej smakuje polenta zdecydowałam się na podanie jej w dwóch wersjach: na słodko z
ricottą,
dżemem malinowym i sosem
pomarańczowym oraz na słono z
salami i
serem pleśniowym. Jak się okazało najlepiej smakowało połączenie
camemberta z sosem
pomarańczowym oraz
salami z
dżemem malinowym.

Składniki na polentę:1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody1/2 szklanki polenty1 łyżeczka
masłasól morskaSkładniki na sos
pomarańczowy:skórka starta z 1
pomarańczy1
pomarańczaskórka z 1/2
cytryny1/4
cytryny1 łyżka
miodu1
listek laurowy2
goździki1/4 łyżeczki
cynamonuDodatki:
salamiser pleśniowy typu
camembertser ricottaawokadorukoladżem malinowyPrzygotowanie:Polenta: W garnku podgrzewam
mleko i
wodę. Gdy płyn
zrobi się ciepły dosypuję polentę, dodaję
masło i podgrzewam dalej. Od tego momentu należy dokładnie mieszać zawartość garnka, aby nie powstały kluski i całość nie przypaliła się. Polenta jest gotowa gdy wchłonie płyn i przestanie
mieć lekko gorzkawy smak. Należy przełożyć ją do niskiego naczynia i odstawić do wystudzenia na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy masa stężeje kroję ją na kawałki i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości
masła.Sos
pomarańczowy: Ścieram skórkę z
pomarańczy i
cytryny. Dokładnie obieram oba
owoce, pozbawiając je białej skórki i kroję na małe kawałki. Przekładam całość do rondelka i dodaję pozostałe składniki:
miód,
liść laurowy,
goździki i
cynamon. Podgrzewam na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu aż
pomarańcza i
cytryna rozpadną się. Mieszam od czasu do czasu, aby
miód nie przypalił się.Podanie: Z polenty przygotowuję małe kanapeczki w wersjach na słodko i słono. Wyłącznie od fantazji jedzącego zależy jaką kombinację wybierze. Mi najbardziej zasmakowało połączenie
camemberta z sosem
pomarańczowym. Równie dobra była wersja z
salami i
dżemem malinowym.


Przepis powstał w ramach konkursu „Dżem dobry, pobudka”