ßßß
Składniki na 8 bułek:1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki żytniej1/2 szklanki otrębów żytnich2 łyżki słonecznika2 łyżki sezamu150 g twarogu1 jajko1/3 szklanki mleka1 łyżka masła20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukruszczypta soli morskiejolej do smażeniaPrzygotowanie:W misce mieszam wszystkie suche składniki i rozdrobniony widelcem biały ser. W rondelku rozpuszczam masło i przelewam do miski. Wbijam jajko. Podgrzewam delikatnie mleko i rozpuszczam w nim drożdże z odrobiną cukru. Pozostawiam na kilka minut, aby powstał rozczyn. „Pracujące” drożdże przelewam do miski i mieszam wszystkie składniki łyżką. Nie wyrabiam ciasta ręką ponieważ za bardzo się klei. Formuję bułeczki obtaczając je lekko w mące.Bułki pozostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu nakryte czystą szmatką. Następnie rozgrzewam odrobinę oleju na patelni. Smażę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.