ßßß
0,5 kg mąki pszennej lub pełnoziarnistej0,5 łyżeczki soli (jeśli dacie 0,5 będą takie neutralne, jeśli dacie 1 całą będą bardziej słone)1 łyżeczka cukru50 gramów stopionego, schłodzonego masła lub 50 g oleju300 ml ciepłego mleka20 gramów drożdży świeżych lub 1 kopiasta łyżeczka drożdży suchychdo posypania: mak, kminek, sól morska, sezam (do wyboru)1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka do posmarowaniaW ciepłym mleku rozprowadzamy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy do "ruszenia".Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, tłuszcz, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 45 minut).Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części.Każdą wałkujemy na okrąg o średnicy około 23 cm, dzielimy go na 8 równych trójkątów, każdy zwijamy tworząc rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem). To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.Kiedy nasze rogaliki już nieco się "napuszą" smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami lub solą.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.