ßßß
Sałatka z granatem. Dziś kolejny pomysł na lekką sałatkę, która nie tylko ciekawie wygląda, a jeszcze ciekawiej smakuje.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka;1 opakowanie przyprawy do kurczaka „Kamis”;1 owoc granatu;1/2 średniej główki kapusty pekinki;1 puszka kukurydzy konserwowej;6 średnich ogórków konserwowych;1 świeża papryka czerwona;1 pęczek szczypiorku;kilka łyżek stołowych słonecznika łuskanego;1 średni słoiczek majonezu „Winiary”;2-3 łyżki olejuSposób przygotowania:Pierś z kurczaka myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średnia kostkę. Mieszamy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.Granat obieramy i oddzielamy pojedyncze ziarenka owocu. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do ziarenek granatu. Następnie dodajemy: pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i kapustę pekinkę oraz drobno pokrojony szczypiorek.Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor kurczaka i odstawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni prażymy na małym ogniu słonecznik, uważając aby się nie przypalił, a następnie również go schładzamy.Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki, aby smaki połączyły się.Smacznego!