ßßß
Milki Way – przepis na ciasto. Milki Way to bardzo proste w wykonaniu ciasto na każdą okazję. Dzięki swojemu delikatnemu, mlecznemu smakowi, powinno zadowolić każdego.Biszkopt czekoladowy:6 jajek;1 szklanka cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 – 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki).Masa:1 szklanka mleka;1 szklanka cukru;2 kostki margaryny;2 opakowania cukru waniliowego;400 g mleka w proszku.Polewa:1 tabliczka czekolady mlecznej (można dać więcej);4 łyżki mleka.Przygotowanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie żółtka, nie przerywając ubijania. Do ubitej piany dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25 x 36cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 0 C i przez około 25 – 30 minut (max 30 minut). Pod koniec pieczenia sprawdzamy biszkopt wykałaczką – jeśli jest sucha, biszkopt jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na 2 części.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym i studzimy. W tym czasie miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie mieszamy.Gotowym kremem przekładamy biszkopt.Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czekoladę z mlekiem równie dobrze można podgrzać w kuchence mikrofalowej. Od razu wylewamy polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie).W mojej wersji użyłam 2 rodzajów polewy – z tabliczki gorzkiej czekolady z łyżką masła i z tabliczki białej, rozpuszczonej w mleku z dodatkiem barwnika spożywczego.Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.