Wykonanie

Ciasto z
jabłkami – Jesienna Fantazja to wspaniały deser. Zawarty w nim
miód kryje dobroczynne właściwości – jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie i naszą urodę.Składniki:6 dużych
jabłek (najlepsze są antonówki lub szare renety)1,5 szklanki
miodu (w „uboższej” wersji można zastąpić
cukrem)3
jajka3 szklanki
mąki1 szklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
sodyłyżka tłuszczu i 2 łyżki
bułki tartej do formyWykonanie:
Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wsypujemy do miski, zalewamy
miodem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, wbijamy
jajka, wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
orzechy i
skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką, małej blaszki lub tortownicy (26-28cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 0 C ok. 40 minut.Gotowe ciasto można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Ciasto z
jabłkami gotowe! Idealnie pasuje do
herbaty z
miodem :)Smacznego!