Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Truskawkowy zawrót głowyChmurka Joanny »Wzięłam udział w akcji pieczenia
chleba chleb "w ciemno" Włoski
chleb czekoladowy Jest to mój pierwszy
chleb robiony na zakwasie więc chwale się nim -wyszedł smaczny ciemny i taki jaki chciałam .Zapraszam oto lista kto piekł ze mną chlebek http://kucharnia.blogspot.com/A oto i przepis tego
chlebka co upiekłamPain al Cioccolato wersja na zakwasieEtap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. bigaBiga:28 g aktywnego zakwasu1/4 szklanki (32g)
mąki chlebowej18 g
wody w temperaturze pokojowejWszystkie składniki naturalnego zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano
mieć gotowy do pracy zaczyn).Etap II - wyrabianie ciasta właściwegocała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)( mój czekał 12 godzin i był idealny)3 szklanki (ok. 393 g)
mąki chlebowej1 1/8 (248 g)
wody4 łyżki (71 g)
miodu1 łyżka ekstraktu
waniliowego4 łyżki (25 g)
kakao1/4 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
soli78 g
chipsów czekoladowych (inaczej
łezki czekoladowe, dropsiki
czekoladowe)Wszystkie składniki - z wyjątkiem
chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy
czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony
mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych
chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym
chleb będzie pieczony.Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną
mąką, a forma wysmarowana
olejem i oprószona - najlepiej
otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz.
Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką
wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki
czemu skórka stanie się chrupiąca.Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy
chleb jest już gotowy.Upieczony
chleb studzić przynajmniej 1 godzinęUpiekłam okrągły chlebek i prostokątny :)Ja nie czekałam godziny został napoczęty po 25 minutach :) Bardzo mi się podobała akcja z pieczeniem
chleba lubię pichcić i jeszcze nieraz coś upiekę pysznego .





środa, 10 kwietnia 2013, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter