ßßß
Składniki:1 i 2/3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki cukru3 jajka1/2 szklanki oleju roślinnego1 szklanka jogurtu naturalnegook. pół słoika powideł śliwkowychPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. Piecz około 35-40 minut. Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. Gotowe ciasto lekko ostudź, a następnie krój i podawaj. Smacznego!
Plum butter swirl yogurt cakeIngredients:1 and 2/3 cup all-purpose flour2 teaspoons of baking powderpinch of salt3/4 cup sugar3 eggs1/2 cup vegetable oil1 cup plain yogurtabout 150g of plum butter (you can also use plum jam or other jam)Preparation:Preheat oven to 180C (350F). Line 20x30 cm (8x12 inch) baking pan with baking parchment. In one bowl mix together dry ingredients: flour, baking powder, salt and sugar. Mix eggs, oil and yogurt in another bowl. Add wet ingredients to dry ingredients and stir. Don't use mixer, just combine everything with a whisk or big spoon. Pour batter into baking pan. Cover batter with about 10 big plum batter drops and then with a knife or spoon handle stir to make various swirls. Bake for about 30-40 minutes.