ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Plum butter swirl yogurt cake - scroll down for English
Ciasto jogurtowe zna chyba każdy. To jeden z klasycznych, a przy tym całkiem prostych słodkich wypieków. Myślę jednak, że mało kto próbował go w takiej odsłonie. Ten fantazyjny wzór to powidła zanurzają się w puszystym cieście, raz płycej, raz głębiej. Meandrujące rzeki śliwkowej słodyczy. To lekkie ciasto jogurtowe może stać się bazą do innych wypieków, wystarczy powidła śliwkowe zastąpić na przykład dowolnymi owocami. Kubek ciepłej herbaty do towarzystwa mile widziany!
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
ok. pół słoika powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. Piecz około 35-40 minut. Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. Gotowe ciasto lekko ostudź, a następnie krój i podawaj. Smacznego!
Plum butter swirl yogurt cake
Ingredients:
1 and 2/3 cup all-purpose flour
2 teaspoons of baking powder
pinch of salt
3/4 cup sugar
3 eggs
1/2 cup vegetable oil
1 cup plain yogurt
about 150g of plum butter (you can also use plum jam or other jam)
Preparation:
Preheat oven to 180C (350F). Line 20x30 cm (8x12 inch) baking pan with baking parchment. In one bowl mix together dry ingredients: flour, baking powder, salt and sugar. Mix eggs, oil and yogurt in another bowl. Add wet ingredients to dry ingredients and stir. Don't use mixer, just combine everything with a whisk or big spoon. Pour batter into baking pan. Cover batter with about 10 big plum batter drops and then with a knife or spoon handle stir to make various swirls. Bake for about 30-40 minutes.
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/01/ciasto-jogurtowe-z-powidami-sliwkowymi.html