ßßß
 
            
         Składniki (na 12 babeczek):650-700 g twarogowego półtłustego (zmiksowałam swój blenderem) lub gotowego twarogu sernikowego60 g masła roztopionegookoło 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego2 jajka70 g ciasteczek (u mnie digestive) - ciasteczkowy spód można pominąćtabliczka czekoladyPrzygotowanie:Ciasteczka pokruszyć drobno, wymieszać z dwiema łyżkami roztopionego masła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (ewentualnie zrezygnować z papilotek i wysmarować masłem, ale może być kłopot przy wyjmowaniu babeczek po upieczeniu). Dna zagłębień wyłożyć ciasteczkami, ugnieść je lekko. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem - do smaku, w razie potrzeby dodać nieco więcej cukru. Dodać wanilię, jajka, resztę roztopionego masła i wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do formy na muffiny - do papilotek wyłożonych spodem ciasteczkowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 40 minut - masa twarogowa powinna być ścięta z wierzchu. Babeczki wystudzić. Jeśli nie były użyte papilotki, babeczki należy wyjąć z formy (delikatnie podważając od spodu) póki są jeszcze ciepłe/letnie. Zupełnie zimne babeczki można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Gotowe serniczki schłodzić w lodówce. Smacznego!
Składniki (na 12 babeczek):650-700 g twarogowego półtłustego (zmiksowałam swój blenderem) lub gotowego twarogu sernikowego60 g masła roztopionegookoło 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego2 jajka70 g ciasteczek (u mnie digestive) - ciasteczkowy spód można pominąćtabliczka czekoladyPrzygotowanie:Ciasteczka pokruszyć drobno, wymieszać z dwiema łyżkami roztopionego masła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (ewentualnie zrezygnować z papilotek i wysmarować masłem, ale może być kłopot przy wyjmowaniu babeczek po upieczeniu). Dna zagłębień wyłożyć ciasteczkami, ugnieść je lekko. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem - do smaku, w razie potrzeby dodać nieco więcej cukru. Dodać wanilię, jajka, resztę roztopionego masła i wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do formy na muffiny - do papilotek wyłożonych spodem ciasteczkowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 40 minut - masa twarogowa powinna być ścięta z wierzchu. Babeczki wystudzić. Jeśli nie były użyte papilotki, babeczki należy wyjąć z formy (delikatnie podważając od spodu) póki są jeszcze ciepłe/letnie. Zupełnie zimne babeczki można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Gotowe serniczki schłodzić w lodówce. Smacznego!

 MINI CHEESECAKES WITH CHOCOLATEIngredients (12 cheesecake cups):650 -700 g cottage cheese (blended) or cream cheese60 g butter, melted1/2 caster sugar (or a bit more)1 teaspoon vanilla extract2 eggs70 g cookies (digestive)about 80-100g chocolatePreparation:Crush cookies well, mix with 2 tablespoons of melted butter. Put paper forms into muffin baking tin (you can skip paper forms and only grease muffin form but it may be hard to release cheesecakes after baking), on the bottom of each form put some crushed cookies and push to the bottom. Mix blended cottage cheese with sugar (to the taste, add more if you like), vanilla, rest of melted butter and eggs. Put the mixture into the cookie-based muffin paper forms. Bake in oven preheated to 170 C (340 F) for about 40 minutes. Cool cheesecakes. If you're not using paper forms you should release them when they are still warm/ lightly cooled. Decorate completely cooled cheesecakes with melted chocolate and almonds or some nuts if you like. Cool them in refrigerator.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)
MINI CHEESECAKES WITH CHOCOLATEIngredients (12 cheesecake cups):650 -700 g cottage cheese (blended) or cream cheese60 g butter, melted1/2 caster sugar (or a bit more)1 teaspoon vanilla extract2 eggs70 g cookies (digestive)about 80-100g chocolatePreparation:Crush cookies well, mix with 2 tablespoons of melted butter. Put paper forms into muffin baking tin (you can skip paper forms and only grease muffin form but it may be hard to release cheesecakes after baking), on the bottom of each form put some crushed cookies and push to the bottom. Mix blended cottage cheese with sugar (to the taste, add more if you like), vanilla, rest of melted butter and eggs. Put the mixture into the cookie-based muffin paper forms. Bake in oven preheated to 170 C (340 F) for about 40 minutes. Cool cheesecakes. If you're not using paper forms you should release them when they are still warm/ lightly cooled. Decorate completely cooled cheesecakes with melted chocolate and almonds or some nuts if you like. Cool them in refrigerator.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)