ßßß
Składniki (na 2 porcje - kilkanaście placuszków)- placuszki:125 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1,5 łyżki drobnego cukru1 jajkookoło 130-140 ml mlekałyżka oleju lub roztopionego masła+ olej do smażenia- do podania:garść truskawekłyżeczka cukrusok z połówki małej pomarańczyopcjonalnie: starta skórka z połowy pomarańczyPrzygotowanie:Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokroj na połówki lub ćwiartki. Posyp cukrem i wciśnij sok pomarańczowy. Dla intensywniejszego aromatu pomarańczy dodaj także starta skórkę. Odstaw na bok i zacznij przygotowanie placków.Do miski przesiej mąkę z proszkiem, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wbij jajko oraz wlej połowę mleka. Zaczynając od środka rozmieszaj jajka i mleko z mąką, a następnie dodaj olej (lub masło) i tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię i wlej kilka kropel oleju - ja rozprowadzam je dodatkowo za pomocą zwiniętego papierowego ręcznika. Smaż placuszki na niezbyt dużym ogniu, aż na brzegach pojawią się bąbelki. Przewróć je i smaż jszcze chwilę z drugiej strony. Podawaj póki ciepłe z dodatkiem wcześniej przygotowanych truskawek.

