Wykonanie
Nie jest to może najpiękniej wyrośnięte ciasto w mojej niedługiej kulinarnej karierze, ale i tak chciałam się z
Wami nim podzielić. Przede wszystkim, gdy na nie patrze widzę słońce, dużo słońca, tego ciepłego wiosennego! Trochę już mi tęskno do niego, a tymczasem za oknem ciągle biało... Ale, ale! Jest jeszcze ona - słodka, piękna, połyskująca. Myślałam, że wychodzi tylko cukiernikom, ale poszperałam nieco w
sieci i udało się, przed Państwem owocowa glazura!

Składniki:1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru3
jajka1/2 szklanki
oleju roślinnego1 szklanka
jogurtu naturalnego1 puszka
brzoskwiń na glazurę:200 g
konfitury morelowej lub brzoskwiniowej1-2 łyżeczki
cukru trzcinowegokilka łyżek
wodysok z cytrynyPrzygotowanie:Przygotuj
brzoskwinie - wyjmij je z zalewy i dokładnie odsącz, a następnie pokrój każdą połówkę na 4-5 części, odstaw na później. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki:
mąkę, proszek,
sól i
cukier. W drugiej misce połącz rozmącone
jajka,
olej i
jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu ciasta w
trzech lub czterech rzędach - w zależności od wielkości
owoców, ułóż
brzoskwinie. Piecz około 35-40 minut. Upieczone ciasto przestudź -w tym czasie możesz przygotować glazurę. Jeśli
konfitura ma kawałki
owoców - zmiksuj ją. Następnie przełóż do garnka i dodaj kilka kropel
soku z cytryny, kilka łyżek
wody cukier, wymieszaj. Gotuj całość kilka minut - aż
konfitura utworzy przejrzystą i w miarę jednolitą glazurę. Używając łyżeczki rozprowadź glazurę na wierzchu upieczonego ciasta i pozostaw do na kilkanaście minut do zastygnięcia, a następnie krój i podawaj. Smacznego!Podpowiedź, jak zabrać się za
owocową glazurę znalazłam tu


