ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i owocową glazurą

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i owocową glazurą

nazwa

Wykonanie

Nie jest to może najpiękniej wyrośnięte ciasto w mojej niedługiej kulinarnej karierze, ale i tak chciałam się z Wami nim podzielić. Przede wszystkim, gdy na nie patrze widzę słońce, dużo słońca, tego ciepłego wiosennego! Trochę już mi tęskno do niego, a tymczasem za oknem ciągle biało... Ale, ale! Jest jeszcze ona - słodka, piękna, połyskująca. Myślałam, że wychodzi tylko cukiernikom, ale poszperałam nieco w sieci i udało się, przed Państwem owocowa glazura!
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 puszka brzoskwiń na glazurę:
200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka łyżek wody
sok z cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj brzoskwinie - wyjmij je z zalewy i dokładnie odsącz, a następnie pokrój każdą połówkę na 4-5 części, odstaw na później. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu ciasta w trzech lub czterech rzędach - w zależności od wielkości owoców, ułóż brzoskwinie. Piecz około 35-40 minut. Upieczone ciasto przestudź -w tym czasie możesz przygotować glazurę. Jeśli konfitura ma kawałki owoców - zmiksuj ją. Następnie przełóż do garnka i dodaj kilka kropel soku z cytryny, kilka łyżek wody cukier, wymieszaj. Gotuj całość kilka minut - aż konfitura utworzy przejrzystą i w miarę jednolitą glazurę. Używając łyżeczki rozprowadź glazurę na wierzchu upieczonego ciasta i pozostaw do na kilkanaście minut do zastygnięcia, a następnie krój i podawaj. Smacznego!
Podpowiedź, jak zabrać się za owocową glazurę znalazłam tu
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/03/ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami-i.html