Wykonanie
Podobno dzisiaj dzień
czekolady. Na pewno każdy z Was znajdzie godny sposób na uczczenie tego smakowitego święta. Można też połączyć dzień
czekolady z dniem lenia i przygotować coś, co wcale nie wymaga wielkiego wysiłku.
Mowa o muffinach - z
czekoladą, rzecz jasna! Ja dla urozmaicenia smaku dorzuciłam jeszcze suszone
wiśnie. Niezła kombinacja, mówię Wam!

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki gorzkiego
kakao2
jajka150 ml
jogurtu naturalnego120 ml
mleka100 ml
oleju roślinnego100 g
czekolady mlecznejgarść suszonych
wiśni (ok 50-100 g)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C, foremkę do muffinów wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki mokre: rozmącone
jajka,
olej,
jogurt oraz
mleko, w drugiej składniki suche -
mąkę,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę. Połącz składniki suche z mokrymi. Używając drewnianej łyżki wymieszaj składniki dość niedbale i niezbyt długo. Dorzuć posiekaną
czekoladę oraz
wiśnie, zamieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Muffiny piecz około 20-25 minut, a następnie wyjmij i przestudź na kratce. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe!
