Wykonanie
Pavlova with summer berries[scroll down for English version]Lekko chrupka i słodka bezowa chmurka przykryta
śmietankową kołderką i obsypana skarbami lata. Kontrast złamanej bieli z soczystymi czerwieniami, różami i fioletami
owoców zachwyca oko. Idealny deser na tę
porę roku. Subtelny, lekki, przepełniony naturalną
słodyczą truskawek,
malin i
borówek.

Składniki:-
beza:3 duże
białka (w temperaturze pokojowej)150 g drobnego
cukru (lub
cukru pudru)1 łyżeczka
mąki kukurydzianejpół łyżeczki
octu (użyłam
ryżowego, może być też z
białego wina)- przybranie:ok. 200 ml mocno schłodzonej
śmietanki 30%kilka łyżek drobnego
cukruowoce:
truskawki,
maliny,
borówkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C.
Białka ubij na sztywno a następnie stopniowo i powoli (po jednej łyżce) dodawaj
cukier - miksuj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. na koniec wmieszaj delikatnie
mąkę kukurydzianą oraz
ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym możesz narysować pomocniczy okrąg o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę na blachę tworząc okrąg o równej grubości. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120 C. Piecz godzinę, a następnie wystudź
bezę w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. Teraz możesz oddzielić
bezę od papieru i wyłożyć na przykład na paterę.
Śmietankę ubij i dosłódź do smaku. Rozprowadź na
bezie. Całość przybierz
owocami. Podawaj natychmiast lub schłódź w lodówce.Podpowiedzi dotyczące pieczenia
bezy znalazłam na blogu all about cooking .





Pavlova with summer berriesIngredients:- meringue:3 large egg whites (in room temperature)150 g caster sugar1 teaspoon cornstarch (or cornflour)1/2 teaspoon white
wine vinegar or rice vinegar- topping:about 200 ml cold heavy whipping creama few tablespoons caster sugar - to tastestrawberries, raspberries, blueberriesPreparation :Preheat oven to 180 C (350 F). Beat egg whites. Then keep adding caster sugar gradually and beat until stiff and shiny. Stir in cornstarch and vinegar.
Line baking sheet with parchment paper. You can use pencil and draw a 20 cm
wide (about 7-8 inch) circle. Spread the meringue forming a circle and smoothing the edges. Put it in the oven and immediately turn the heat down to 120 C (250 F). Bake for about an hour then leave it in the oven with doors ajar. Let it cool completely for a few hours or overnight. Gently rip off the parchment paper and put meringue on a serving
plate. Whip the cream adding sugar to taste and spread it over the meringue. Top the dessert with fruits of your choice. I recommend combination of strawberries, blueberries and raspberries.
Serve immediately or keep in the fridge for no
more than a few hours.