Wykonanie
Większość sałatek (nie tylko świątecznych!), które znam, serwowanych u moich rodziców, rodziny i mięsożernych przyjaciół ma tę wadę, że jest z
mięsem. Jak się nad tym zastanowić, to mało która "znana"
sałatka (no chyba że grecka, na którą większość wegetarian nie może już patrzeć), w restauracjach i barach jest bez
mięsa. Dlaczego zawsze do sałatek trzeba dodawać mięso? Otóż nie trzeba! Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, żeby po 10 minutach od posiłku nie chciało nam się zapchać
bułką czy porcją frytek.Sałatki z
sałatami to jedno, ale sałatki na bazie
majonezu czyli polska świąteczna specjalność, to już zupełnie inna sprawa. Wiadomo, że nie zjemy ciężkiej majonezowej sałatki, gdy jesteśmy na diecie, albo po prostu nie chcemy przez święta przytyć, ale kto powiedział, że nie można sałatki zjeść bez sosu? Dobrze dobrane składniki i
przyprawy mogą obronić lekką
sałatkę, bez konieczności polewania jej ciężkim sosem czy dressingiem. Oto przykład -
sałatka z karmelizowaną
brukselką,
żurawiną,
orzechami włoskimi,
gruszką i
serem roquefort. Słodki smak
żurawiny,
gruszki i karmelizowanej
brukselki jest tu złamany
ostrym smakiem najbardziej popularnego
pleśniowego sera owczego na świecie -
roqueforta zwanego u nas po prostu rokfor. Wyrabiany jest on we francuskim miasteczku
Roquefort-sur-Soulzon,
Składniki:300 g surowej
brukselki,3 garści
roszponki,garść
suszonej żurawiny,garść łuskanych
włoskich orzechów,1
gryszka,100 g
sera roquefort lub innego
sera typu blue,2 łyżki
syropu karmelowego (można rozpuścić
cukier),2 łyżki
oliwy lub
oleju,1/2 łyżeczki
soli.
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i wyroić twardą białą "nóżkę".W misce wymieszać
oliwę z
syropem karmelowym, dodać też
sól. Zamiast
syropu karmelowego można użyć rozpuszczonego na patelni
brązowego cukru.
Brukselki przełożyć do miski z
syropem i dokładnie całość wymieszać. Wyłożyć na blaszce przykrytej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w funkcji z termoobiegiem i piec przez ok 10-15 minut (
brukselki powinny być przyrumienione).Obrane z łupiny
orzechy również przełożyć na blaszkę i wstawić na kilka minut do piekarnika (może być po prostu na niższej półce niż
brukselka). Gdy
orzechy zaczną pachnieć wyciągnąć je, przełożyć na bawełnianą ścierkę i potrzeć. W efekcie gorzkawa skórka powinna odpaść. Krok ten można pominąć.
Roszponkę umyć i osuszyć, następnie przełożyć do naczynia, w którym całość będzie podawana. Dodać pokrojoną w kostkę
gruszkę. Dodać też karmelizowaną
brukselkę,
orzechy i pokrojony bądź pokruszony
ser pleśniowy, na końcu dorzucić
żurawinę.Smacznego!