ßßß

Składniki:300 g surowej brukselki,3 garści roszponki,garść suszonej żurawiny,garść łuskanych włoskich orzechów,1 gryszka,100 g sera roquefort lub innego sera typu blue,2 łyżki syropu karmelowego (można rozpuścić cukier),2 łyżki oliwy lub oleju,1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:Brukselkę umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i wyroić twardą białą "nóżkę".W misce wymieszać oliwę z syropem karmelowym, dodać też sól. Zamiast syropu karmelowego można użyć rozpuszczonego na patelni brązowego cukru.Brukselki przełożyć do miski z syropem i dokładnie całość wymieszać. Wyłożyć na blaszce przykrytej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w funkcji z termoobiegiem i piec przez ok 10-15 minut (brukselki powinny być przyrumienione).Obrane z łupiny orzechy również przełożyć na blaszkę i wstawić na kilka minut do piekarnika (może być po prostu na niższej półce niż brukselka). Gdy orzechy zaczną pachnieć wyciągnąć je, przełożyć na bawełnianą ścierkę i potrzeć. W efekcie gorzkawa skórka powinna odpaść. Krok ten można pominąć.Roszponkę umyć i osuszyć, następnie przełożyć do naczynia, w którym całość będzie podawana. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Dodać też karmelizowaną brukselkę, orzechy i pokrojony bądź pokruszony ser pleśniowy, na końcu dorzucić żurawinę.Smacznego!