Wykonanie
Idą święta, a to oznacza, że Pełna Lodówka ma dla Was przepisy na dania w sam raz na świąteczny stół. Zatem szykujcie się na wegetariańskie i wegańskie przepisy, które możecie przygotować na świąteczny stół i tym samym zaskoczyć swoją nie wege rodzinę!Ja już nie
mogę się doczekać świąt. Nadchodzące trzy tygodnie to czas cudownej atmosfery, udekorowanych w migoczące lampki i śnieżne ornamenty ulic, kupowania prezentów i szykowania przysmaków pachnących
goździkami,
cynamonem i
pomarańczami. Zapraszam do śledzenia Pełnej Lodówki na Facebooku i Instagramie !Tymczasem zapraszam Was naWegańskie mini paszteciki warzywne z
kaszą jaglaną
Składniki:300g
marchewki,250g
pasternaku,250g
batatów (lub 1 sztuka),150g suchej
kaszy jaglanej,2 łyżki
sosu sojowego,2 łyżeczki
mieszanki przypraw curry,1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego,1 łyżeczka
pieprzu cayenne,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Marchew,
pasternak i
bataty umyć i obrać. Ugotować (najlepiej na parze), tak aby były miękkie.
Kaszę jaglaną przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać
wodą i ugotować.Ugotowane warzywa i
kaszę jaglaną ostudzić i następnie zblendować na gładką masę. Dodać
przyprawy, a następnie spróbować i w razie potrzeby dodać
soli.Przełożyć do kokilek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych
mąką lub
bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Pasztet jest gotowy, gdy jest z zewnątrz chrupiący u mięciutki w środku.Smacznego!