Wykonanie
Święta, święta i po świętach! Z pewnością w Waszych lodówkach wciąż zalegają słoiki, pojemniki i zafoliowane talerze pełne świątecznego jedzenia, które mama, ciocia i teściowa dorzuciły do Waszych
toreb ze świątecznymi prezentami, na wypadek gdybyście
mieli umrzeć z głodu po świętach.Dla tych, którzy mają już serdecznie dość tych wydziwianych potraw mam dziś coś prostego i na szybko, bo komu chciałoby się spędzać kolejne godziny przy garach, skoro grudniowa norma została już wyrobiona przed Wigilią? No właśnie! Zatem zapraszam na wegańską wersję
fasolki po bretońsku! Przydadzą się
parówki sojowe,
fasolka w puszce opłukana z zalewy,
pomidory w puszce (można zastąpić
koncentratem pomidorowym) i podstawa czyli
czosnek i
majeranek, bez których nie ma dobrej
fasolki. Można dorzucić też
kminku (opcja dla tych, którzy miewają przeboje żołądkowe po
fasolce).
Składniki:2 puszki
białej fasolki,puszka
pomidorów krojonych,1 mała
cebula,2 ząbki
czosnku,3-4
parówki sojowe,łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
majeranku,1/2 łyżeczki
oregano,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać na sitku. Odcedzić.Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulkę, do momentu aż się zeszkli. Dorzucić pokrojone w plastry
parówki. Smażyć kilka minut, aż
parówki się zarumienią.Dodać
pomidory w puszce i całość wymieszać. Można zamiast
pomidorów dodać samego
sosu pomidorowego (passaty) lub 2-3 łyżek koncentratu rozpuszczonego w 1/2 szklanki przegotowanej
wody.Dorzucić
fasolkę i całość doprawić
czosnkiem (przecisnąć przez praskę),
majerankiem i
oregano. Można dodać również 1/4 łyżeczki
kminku (opcjonalnie). Posolić i popieprzyć do smaku
Smacznego!