Wykonanie
Czas na faszerowanie. Faszerować dziś będziemy
bakłażany i to jak? Sezonowo faszerować!
Paprykę i
pomidory, a przede wszystkim
bakłażany dostaniecie na wszystkich targowiskach, po boczniaki udać się musicie do marketu lub delikatesów. Ugotujcie do tego
kaszę jaglaną. Jeśli wyjdzie Wam za dużo farszu, nie martwcie się! Możecie go zapakować do pojemnika i zjeść w pracy na następny dzień, o ile nie zniknie w trakcie kolacji. ;)Jedno jest pewne, to danie będzie Wam smakowało w te piękne jesienne dni, gdy za oknem świeci słońce, a w powietrzu czuć jeszcze lato.

Składniki:2 średnie
bakłażany,2 -3
pomidory,2 ząbki
czosnku,około 100 g boczniaków,1 słodka
czerwona papryka,1 duża
szalotka,1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,1 płaska łyżeczka
tymianku,1 płaska łyżeczka
rozmarynu,
mozzarella (na wierzch),
sól,
pieprz i
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kostkę, przy użyciu pędzla kuchennego posmarować
oliwą i posolić. Odstawić na 30 minut.Następnie wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 15 minut, używając funkcji termoobiegu. Po upieczeniu ostudzić i wydłubać ze środka ponacinaną część
bakłażana.Boczniaki pokroić w paski o podsmażyć na
oliwie z oliwek.
Szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce
oliwy. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i
pomidory oraz dodać upieczonego
bakłażana, wszystko podsmażać przez około 5-7 minut ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodać szklankę
wody lub
bulionu warzywnego, dodać
koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
zioła i dusić przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać
kaszę jaglana i boczniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać trochę
wody.W wydrążonych bakłażanach ułożyć farsz i pokrojoną w plastry lub startą na tarce
mozzarellę.Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!