Wykonanie
Pomysł na smaczny, niesztampowy obiad? Bardzo proszę! Oto przepis na pyszne placki
marchewkowe z
cukinią i
kolendrą. Można je podać z dowolnymi dodatkami, mogą to być
kasza,
ryż,
makaron czy
ziemniaki, ze wszystkim będą smakowały tak samo dobrze. Można je smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Składniki:6
marchewek,1
cukinia,2 łyżki drobno pokrojonej świeżej
kolendry (ewentualnie łyżka suszonej),1
jajko,1 łyżka
mąki,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Marchewki ugotować na parze i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem z
cukinią. (Jeżeli chcemy, żeby ten obiad był przygotowany 'na szybko', to można ominąć gotowanie na parze (sprawdziłam i placki są równie smaczne). Dodać
kolendrę.
Jajko roztrzepać i dodać do masy warzywnej. Całość wymieszać i dodać
mąkę. Jeśli masa będzie zbyt lejąca się można dodać więcej
mąki, ale nie jest to konieczne, gdyż na patelni całość powinna się ładnie ściąć. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub na odrobinie
oliwy.Placki podałam z
makaronem z
pomidorami.