ßßß
Składniki:6 marchewek,1 cukinia,2 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry (ewentualnie łyżka suszonej),1 jajko,1 łyżka mąki,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Marchewki ugotować na parze i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem z cukinią. (Jeżeli chcemy, żeby ten obiad był przygotowany 'na szybko', to można ominąć gotowanie na parze (sprawdziłam i placki są równie smaczne). Dodać kolendrę.Jajko roztrzepać i dodać do masy warzywnej. Całość wymieszać i dodać mąkę. Jeśli masa będzie zbyt lejąca się można dodać więcej mąki, ale nie jest to konieczne, gdyż na patelni całość powinna się ładnie ściąć. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub na odrobinie oliwy.Placki podałam z makaronem z pomidorami.