ßßß
Składniki :1 średnia cukinia ( około 0,5 kg) ja użyłam 1 szt ze zdjęcia tej większej2 łyżki mąki1 jajko1 malutka cebulka1 mała marchewka lub pół dużejsól , pieprz do smaku
Cukinię myjemy i nie obierając, ścieramy na tarce o grubych oczkach , chyba ,że cukinia ma twardą skórę wtedy warto obrać . Marchewkę traktujemy tak samo jak cukinię – ścieramy na grubych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Wszystkie starte warzywa przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut do odcieknięcia . Po tym czasie , wyjmujemy warzywną masę , raz jeszcze wyciskamy z niej rękami nadmiar soku i wkładamy do miski . Dodajemy sól , pieprz , mąkę i jajko . Dokładnie mieszamy łyżką , aż do połączenia składników . Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już porządnie gorący , kładziemy ostrożnie łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzając w formę placka – nie może być zbyt gruby , bo nie będzie chrupiący . Smażymy na złoty kolor z jednej strony , po czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik ,żeby odprowadzić nadmiar oleju . Gotowe , są chrupiące i pyszne , szczególnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy i dipy jogurtowe .