Wykonanie
W upalne dni , człowiek już sam nie wie co ma zjeść , ale wie ,że zjeść musi . Dobrym przepisem na takie niesprzyjające okoliczności przyrody, może stać się , placuszek z
cukinii , który jest lekki i bardzo smaczny , a
cukinia zazwyczaj jest w każdym warzywnym ogródku , donicy na tarasie lub po prostu w markecie . Polecam , szczególnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu i chęci na kucharzenie i sterczenie w kuchni 😉

Składniki :1 średnia
cukinia ( około 0,5 kg) ja użyłam 1 szt ze zdjęcia tej większej2 łyżki
mąki1
jajko1 malutka
cebulka1 mała
marchewka lub pół dużej
sól ,
pieprz do smaku

Cukinię myjemy i nie obierając, ścieramy na tarce o grubych oczkach , chyba ,że
cukinia ma twardą skórę wtedy warto obrać .
Marchewkę traktujemy tak samo jak
cukinię – ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Wszystkie starte warzywa przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut do odcieknięcia . Po tym czasie , wyjmujemy warzywną masę , raz jeszcze wyciskamy z niej rękami nadmiar soku i wkładamy do miski . Dodajemy
sól ,
pieprz ,
mąkę i
jajko . Dokładnie mieszamy łyżką , aż do połączenia składników . Na patelni rozgrzewamy
olej i gdy jest już porządnie gorący , kładziemy ostrożnie łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzając w formę placka – nie może być zbyt gruby , bo nie będzie chrupiący . Smażymy na złoty kolor z jednej strony , po czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik ,żeby odprowadzić nadmiar
oleju . Gotowe , są chrupiące i pyszne , szczególnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy i dipy
jogurtowe .
