Wykonanie

Składniki:2 duże główki
kalafiora, podzielone na różyczki1/3 szklanki
oliwy z oliweksól i świeżo zmielony
czarny pieprz½ szklanki sosu PannaPrzygotowanie:Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury przez około 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do niskiej. W dużej misce mieszamy różyczki
kalafiora z
oliwą z oliwek i doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium).
Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany
kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania
kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania.Sos PannaSkładniki:1/3 szklanka
natki pietruszki drobno posiekanej1/3 szklanki świeżej
Bazyli drobno posiekanej¼ szklanki zielonych
oliwek drobno posiekanych2
ogórki konserwowe drobno posiekane1 łyżka drobno posiekanej
szalotki1 łyżeczka
papryki jalapeno drobno posiekanej2 łyżeczki soku z cytryny/limonkiokoło 200 gram
Sardeli w
oliwie1 wyciśnięty ząbek
czosnku¾ szklanki
oliwy z oliwek extra virginsól koszerna i
czarny pieprzPrzygotowanie:W misce umieścić:
pietruszkę,
bazylię,
oliwki,
ogórki konserwowe,
szalotkę,
paprykę,
sardele i
czosnek. Wszystko wymieszać z
oliwą z oliwek a następnie z
sokiem z limonki. Doprawić
solą i
pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około 30 minut aby smaki się ładnie połączyły. Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy ten sos podawać z
makaronami, grillowanymi
mięsami; takimi jak kotlety cielęce czy grillowane
piersi z kurczaka.
