ßßß Cookit - przepis na Grillowany kalafior

Grillowany kalafior

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże główki kalafiora, podzielone na różyczki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
½ szklanki sosu Panna
Przygotowanie:
Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury przez około 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do niskiej. W dużej misce mieszamy różyczki kalafiora z oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania.
Sos Panna
Składniki:
1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej
1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej
¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych
2 ogórki konserwowe drobno posiekane
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej
2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
około 200 gram Sardeli w oliwie
1 wyciśnięty ząbek czosnku
¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
sól koszerna i czarny pieprz
Przygotowanie:
W misce umieścić: pietruszkę, bazylię, oliwki, ogórki konserwowe, szalotkę, paprykę, sardele i czosnek. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek a następnie z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około 30 minut aby smaki się ładnie połączyły. Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy ten sos podawać z makaronami, grillowanymi mięsami; takimi jak kotlety cielęce czy grillowane piersi z kurczaka.
Źródło:http://naruszcie.pl/2594/grillowany-kalafior-z-sosem-panna