Wykonanie

Składniki na kruche ciasto :2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej, u mnie krupczatka250 g
masła zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekmaliny
Przygotowanie :Zimne
masło pokroić w drobną kostkę, wsypać
mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkęPodzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą (60 %. 40 %)Każdą część zamrozić, najlepiej do dnia następnegoBlachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczeniaWiększą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min.Upieczone ciasto wystudzićZrobić masę budyniową :5
białekszklanka drobnego
cukru2
torebki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru-2 x 40 g1/2 szklanki
oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowyPrzygotowanie masy :Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać
białka z
cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach)Po wyczerpaniu
cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy - ucieramy do zupełnego połączenia składnikówStrużką wlewamy
olej i nadal miksujemyNa podpieczony spód wykładamy pianę, układamy
maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwęNa wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciastaPieczemy w temp. 190*C przez dalsze 30-40 min.

Moje uwagi :Kruche ciasto można zrobić malakserem, ale należy uważać by ciasto się nie "zgrzało ". Mnie tak się stało i
masło wyszło lekko z ciasta :)Jeśli mamy
maliny mrożone to ich nie rozmrażamy, ja użyłam świeże.Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 25 cm x 30 cm. Ciasto jest naprawdę pyszne:)przepis stąd