Wykonanie
Na świąteczny obiad polecam świąteczną
kaczkę. Chciałam, żeby
mięso było wyjątkowe więc zdecydowałam się na
kaczkę faszerowaną. Farsz raczej tradycyjny,
mięsny.
Kaczkę piekłam w rękawie bo wtedy wszystkie
soki fajnie zatrzymują się w
mięsie. Żeby
mięso było rumiane, pod koniec pieczenia otwieram rękaw i zostawiam
kaczkę w piekarniku aż do wystygnięcia.

ŹródłoSkładniki:1
kaczka2 duże pęczki
natki10 dkg
wątróbki drobiowej50 dkg zmielonego
mięsa z
łopatki wieprzowej30 dkg
pieczareksólpieprzczosnek suszony
majeranek1
jajko3 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka czubata
musztardyKaczkę rozmrozić,wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć
solą,
czosnkiem i
majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Mięso zmielić razem z
natką i
pieczarkami,oraz
wątróbką.Dodać
jajko,
sól,
pieprz,
musztardę i
bułkę tartą, wyrobić farsz.Napchać
kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule.
Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony. Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw.Smacznego:)