ßßß Cookit - przepis na Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Na świąteczny obiad polecam świąteczną kaczkę. Chciałam, żeby mięso było wyjątkowe więc zdecydowałam się na kaczkę faszerowaną. Farsz raczej tradycyjny, mięsny. Kaczkę piekłam w rękawie bo wtedy wszystkie soki fajnie zatrzymują się w mięsie. Żeby mięso było rumiane, pod koniec pieczenia otwieram rękaw i zostawiam kaczkę w piekarniku aż do wystygnięcia.
Źródło
Składniki:
1 kaczka
2 duże pęczki natki
10 dkg wątróbki drobiowej
50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
30 dkg pieczarek
sól
pieprz
czosnek suszony
majeranek
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka czubata musztardy
Kaczkę rozmrozić,wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką.Dodać jajko, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą, wyrobić farsz.Napchać kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule. Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony. Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/12/Kaczka-faszerowana.html