Wykonanie
Takie odrywane pizzerinki robiłam jakiś czas temu..pomysł na takie formowanie ciasta podpatrzyłam tutaj ...
3 dkg
drożdży1
jajo3 szkl.
mąki1 szkl. ciepłego
mleka, ewentualnie
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju1 płaska łyżeczka
soliprzyprawa do pizzy
ser żółtypolędwica drobiowaZ
drożdży ,
mleka,
cukru i 1 łyżki
mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować.Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/
kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze
wędliny, posypać
startym serem.Układać jeden obok drugiego w tortownicy zostawiając odstępy.Odstawić do wyrośnięcia.Piec do zarumienienia.Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać
serem żółtym.